Alkoholi uhkaa diabeetikon henkeä
Aikuisiällä tyypin 1 diabetekseen sairastuneiden suomalaisten kuolleisuus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Tilastoja rumentavat akuutit komplikaatiot sekä alkoholiin liittyvät kuolinsyyt.
BMJ:ssä julkaistu suomalaistutkimus osoittaa, että akuutit komplikaatiot sekä alkoholin ja huumeiden käyttö ovat lisänneet 15–30-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen sairastuneiden kuolleisuutta viime vuosikymmeninä. Vuoden 1980 jälkeen sairastuneilla oli merkitsevästi suurempi lyhyen aikavälin kuolemanriski kuin 1970-luvulla diagnosoiduilla.
Alle 15-vuotiaana diabetekseen sairastuneiden muuhun väestöön suhteutettu 20 vuoden aikavälin kuolemanriski on lähes puolittunut. Kroonisiin komplikaatioihin liittyvä kuolleisuus on vähentynyt viidennekseen, mutta akuuttien komplikaatioiden aiheuttamassa kuolleisuudessa on ollut lievää kasvua.
15–30-vuotiaana sairastuneiden muuhun väestöön suhteutettu kuolleisuus on sen sijaan yli kaksinkertaistunut. Krooniset komplikaatiot eivät ole vähentyneet merkittävästi ja akuutteihin komplikaatioihin liittyvä, muuhun väestöön suhteutettu kuolleisuus yli kymmenkertaistunut.
Varhaisella iällä sairastuneiden joka neljäs kuolema liittyi alkoholiin tai huumeisiin. Vuoden 1985 jälkeen diagnosoitujen, myöhemmällä iällä sairastuneiden kuolemista päihdeperäisiä oli 39 %. Tässä ryhmässä alkoholiin ja huumeisiin liittyvä kuolleisuus on yli kaksinkertaistunut ennen vuotta 1985 diagnosoituihin verrattuna, mikä vastaa alkoholikuolemien lisääntymistä muussa väestössä.
Alkoholi lisää myös diabeteksen akuuttien komplikaatioiden riskiä. Tutkimusryhmän mukaan tulokset korostavat nuorten aikuisten diabeetikkojen alkoholineuvonnan tarvetta.
Vuoteen 2007 asti toteutetussa seurannassa oli mukana 17 306 henkilöä, joilta oli diagnosoitu tyypin 1 diabetes vuosina 1970–1999. Potilaista 1 338 kuoli seurannan aikana.
Tiina Lautala
kuva: PantherMedia