Akupunktio on tehokas hoito migreeniin
Akupunktiolla hoidetut migreenipotilaat tarvitsivat vähemmän lääkkeitä ja lääkärin hoitoa kuin verrokit. He olivat myös vähemmän poissa työstä migreenin takia, todetaan brittitutkimuksessa (BMJ 2004;328:744-7). Tutkimukseen värvättiin 401 18-65-vuotiasta päänsärkypotilasta yleislääkärin vastaanotolta. Päänsärkykohtauksia piti olla vähintään kaksi kuukaudessa. Sekoittavat tekijät ja muut tilat, kuten raskaus, suljettiin pois. Potilaat pitivät päänsärkypäiväkirjaa ennen tutkimusta.
Potilaat jaettiin hoitoryhmään, joka sai enimmillään 12 akupunktiokäsittelyä kolmen kuukauden aikana, ja entiseen tapaan hoidettuihin verrokkeihin. Vuoden jatkuneen seurannan aikana oli akupunktiolla hoidetuilla ollut päänsärkyä keskimäärin 22 päivää vähemmän kuin verrokeilla (vaihteluväli 8-38). Hoidetut käyttivät lääkkeitä 15 % vähemmän, kävivät lääkärissä 25 % vähemmän ja olivat työstä poissa 15 % vähemmän kuin verrokit.
Akupunktio tulee lääkehoitoa kalliimmaksi (598 vs. 334 euroa/vuosi). Akupunktiolla saavutettu kahdeksan päänsäryttömän päivän etu vastaa 0,021 laatupainotettua elinvuotta (health-related quality adjusted life years, QALY). Tutkijat laskivat, että akupunktiosta koituu kuluja 14 130 euroa yhtä QALY-vuotta kohti (BMJ 2004;328:747-9). Aiemmassa selvityksessä saatiin laatupainotetun elinvuoden hinnaksi sumatriptaanihoidolla 24 630 euroa.
Oikea diagnoosi edellytys hoidon turvallisuudelle
- Migreeni yksi tavallisimmista akupunktion käyttöaiheista. Akupunktiolla vältetään lääkkeiden haitat. Tämä on erityisen merkittävää hoidettaessa raskauden aikana pahenevaa migreeniä, kertoo Salon seudun terveyskeskuksen ylilääkäri Seppo Y.T. Junnila.
- Migreeniä hoidettaessa hoitovaste nähdään jo 3-5 hoitokerran jälkeen. Ensimmäisen hoitokuurin jälkeen potilas saattaa pysyä oireettomana useita kuukausia. Oireiden uusiessa yksi käsittely saattaa riittää taas pitämään oireet poissa pitkään. Hoitojen väli ja hoitokertojen määrä vaihtelee hyvin yksilöllisesti, painottaa Seppo Junnila.
Kaikille migreenipotilaille akupunktio ei kuitenkaan sovi.
- Jos vastetta ei saada kymmenellä kerralla, on tyydyttävä muihin hoitoihin.
Hoidon onnistumiseen vaikuttaa myös käsittelyn ajoitus. Esimerkiksi kuukautisten yhteydessä esiintyvän migreenin hoito rytmitetään kierron mukaan.
- Akupunktiohoidon on aina perustuttava varmistettuun diagnoosiin. Akupunktio vaatii hieman enemmän aikaa kuin muu vastaanotto ja se edellyttää myös rauhallisen tilan. Siinä mielessä se sopii huonommin terveyskeskuksen hektiseen työskentelyyn kuin yksityislääkäriasemalle, pahoittelee Seppo Junnila.
Salon seudun terveyskeskuksessa annetaan vajaat 2 000 akupunktiohoitoa vuodessa. Niska- ja hartiavaivat ovat yleisin hoitoaihe.
Suomen Lääkäreiden Akupunktioyhdistys kouluttaa lääkärien lisäksi myös fysioterapeutteja, jotka hoitavat lähinnä tuki- ja liikuntaelinvaivoja.
- Hyvä koulutus ja yhteistyö lääkärin kanssa ovat turvallisen hoidon edellytys, painottaa Seppo Junnila.
-Hoitovastetta kannattaa seurata huolella. Jos akupunktiosta apua saaneen potilaan hoitovaste huononee, pitää miettiä, mikä potilaan tilassa on voinut muuttua. Pitkään migreeniä sairastaneelle voi ilmaantua muitakin päänsärkyä aiheuttavia tekijöitä, muistuttaa Junnila.