Ajan­kohtai­sta

Aggressiivinen eturauhassyöpä kehittyy yhdestä solupopulaatiosta

Kuolemaan johtavan eturauhassyövän mekanismit saivat valaistusta suomalais-amerikkalaisessa tutkimuksessa.

Suomalais-amerikkalainen tutkimus osoitti, että etäpesäkkeet saavat alkunsa yhdestä valikoituneesta solupopulaatiosta ja että taudin myöhäisvaiheessa syöpäsolut eivät enää juurikaan muutu.

Tutkimuksen suomalainen johtaja, professori Tapio Visakorpi pitää tutkimustuloksia merkittävinä myös siksi, että kyseessä on uusi tutkimusaihe.

– Varhaisvaiheen syöpiä on tutkittu paljon, mutta tässä tutkimuksessa oli mahdollista analysoida, millaista syöpäkudos on, kun se on aggressiivista tyyppiä. Analysoimme näytteitä useista eri etäpesäkkeistä.

Visakorven ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston professorin G. Steven Bovan ryhmät osoittivat, että loppuvaiheen syöpäpopulaatiot ovat hyvin samankaltaisia keskenään.

– Tulos kertoo myös muista syövistä. Lääke, joka kehitetään tiettyjä geenimuutoksia hyväksikäyttäen, tehoaa kaikkiin etäpesäkkeisiin, Visakorpi sanoo.

Visakorven ja Bovan ryhmät aikovat syventää tutkimusta kartoittamalla tarkkoja, spesifisiä geenimuutoksia. Täsmälääkettä voitaneen odotella markkinoille aikaisintaan 10–15 vuoden päästä.

Jaana Ahlblad

Eturauhassyövän seulonnan hyödyt ja haitat puntariin

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030