Ajan­kohtai­sta

A-tyypin persoonallisuus ei lisännyt sydänkuolemia pitkässä seurannassa

Uusi tutkimus antaa aiempaa selvemmän viitteen siitä, ettei A-tyypin käyttäytymistä sinänsä voida pitää sydänkuolemien tai kokonaiskuolleisuuden kannalta riskitekijänä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/aivosahko_panthermedia_A3483536.jpg

A-tyyppinen persoonallisuus ei ollut pitkässä seurannassa juurikaan yhteydessä lisääntyneisiin sydän- ja verisuonitautikuolemiin, osoittaa MSc, MPH Kastytis Šmigelskas väitöstutkimuksessaan.

Hän tutki A-tyypin persoonallisuuden vaikutusta ennenaikaiseen sydän- ja verisuonitautiriskiin. Jossain määrin kiistanalaiseen A-tyypin käyttäytymiseen on liitetty esimerkiksi kilpailuhenkisyyttä, suorituspakkoa, kärsimättömyyttä ja mahdollisesti helposti pintaan nousevaa vihamielisyyttä tai aggressiivisia piirteitä.

Aiempien tutkimusten tulokset ovat ristiriitaisia. Tämän on katsottu johtuvan muun muassa mittarien erilaisuudesta, aineistojen valikoitumisesta ja seuranta-ajan lyhyydestä.

Šmigelskasin tutkimuksessa voitiin ensimmäistä kertaa yhdistää useita eri A-tyyppisyyden mittareita samassa väestöpohjaisessa seurannassa. Seuranta kesti keskimäärin yli 20 vuotta. Muita riskitekijöitä oli mahdollisuus vakioida laajasti. Tutkimuksen voimaa lisäsi se, että aineistoon osui seurannan aikana suhteellisen paljon sydäntapahtumia.

Tutkimusaineistona oli lähes 3 000 KIHD- tutkimukseen (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) osallistunutta itäsuomalaista miestä.

Seurannan alussa 1980-luvulla selvitettiin tuolloin 42–60-vuotiaiden miesten terveydentila, elintavat, elämänhistoria ja viitteet A-tyypin käyttäytymispiirteistä neljällä eri kyselymittarilla. Seurannan päättyessä vuoteen 2010 mennessä nuorimmat miehistä olivat täyttäneet 60 vuotta ja vanhimmat olivat yli 80-vuotiaita.

A-tyyppinen persoonallisuus ei juurikaan ollut yhteydessä lisääntyneisiin sydän- ja verisuonitautikuolemiin. Tulokset tosin vaihtelivat hieman sen mukaan, mitä A-tyypin määritysmenetelmää käytettiin.

Suomalaisille aineistoille kehitetyllä mittarilla A-tyyppisyys näytti jopa lievästi suojaavan sydänkuolemalta miehiä, joilla oli sydänsairauden oireita jo lähtötilanteessa. Riskifunktio myös muuttui seurannan aikana. Jos jokin yleensä heikohko yhteys ylipäänsä oli nähtävissä, se oli selvimmillään seurannan keskivaiheilla.

Tarkemmissa analyyseissa nähtiin tilastollisesti merkitsevä yhteys kyynisen epäluuloisuuden ja ennenaikaisen kuolleisuuden välillä.

MSc, MPH Kastytis Šmigelskasin kansanterveystieteen ja psykososiaalisen epidemiologian alan väitöskirja ”Type A behavior pattern revisited: long-term follow-up from the Kuopio Ischemic Heart Disease Study” tarkastetaan perjantaina 14.9.2012 Itä-Suomen yliopistossa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030