Ohjeet lääkäreille ajokortin hakijoiden päihteiden käytön arvioinnista
Päihteiden ongelmakäyttö on huomattava liikenneturvallisuusriski. Kuolonkolareista noin neljänneksessä ja loukkaantumiseen johtaneissa onnettomuuksissa noin 15 prosentissa alkoholilla on osuutta tapahtumiin. On arvioitu, että jopa puolet kaikista rattijuopoista on alkoholin ongelmakäyttäjiä ja rattijuoppouden uusijoita, joten kyseessä on vakava ongelma. Noin neljännes rattijuopoista on alkoholin lisäksi käyttänyt muita päihteitä. Erityisesti huumeiden ja bentsodiatsepiinien osuus näyttää kasvavan. Vuonna 1996 voimaan tullut EU-direktiivi kieltää ajo-oikeuden myöntämisen tai uudistamisen päihderiippuvaiselle henkilölle. Ajokorttitodistuksessa kysytään lääkärin arviota ajokortin hakijan mahdollisesta päihderiippuvuudesta. Riippuvuuden arvioimiseksi ei kuitenkaan ole olemassa yhdenmukaista käytäntöä.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on nyt valmistunut opas, jonka tarkoituksena on helpottaa objektiivisen arvion tekemistä ajokortinhakijan päihteiden käytöstä. Annettavan suosituksen mukaan kaikkien ajokorttitodistusta pyytävien on täytettävä alkoholinkäytön itsearviointia koskeva kyselylomake päihderiippuvuuden arvioimista varten. Kyselylomake on WHO:ssa laadittu kymmenen kysymyksen AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) -kysely. Jatkotoimenpiteet määräytyvät vastausten pistemäärän, annettujen taustatietojen ja kliinisten löydösten perusteella.
Opas tukee myös rattijuoppojen hoitoonohjaamista. Riippuen rattijuopumuskertojen määrästä, useudesta ja veren alkoholipitoisuudesta toteutetaan seurantajakso, jonka kuluessa lääkäri tapaa tutkittavan 3-7 kertaa. Ajokielto määrätään rattijuopumuksen vakavuudesta riippuen esim. 3-6 kuukaudeksi. Saadakseen korttinsa takaisin, on tutkittavan täytettävä oppaassa annetut kriteerit.
Sosiaali- ja terveysministeriön päihde- ja liikennelääketieteen asiantuntijoilla teettämä opas lähetetään lausuntokierrokselle ja lopullisessa muodossaan se tullee käyttöön 1.6.1998 mennessä.
Lisätietoja antaa ylilääkäri Risto Pomoell, STM, puh. (09) 160 3901.