Cochrane-yhteistyö rakentaa hoitokäytäntöjä
Maailmassa julkaistaan joka vuosi 2 miljoonaa uutta lääketieteellistä artikkelia. Yhä tärkeämmäksi onkin muodostunut tämän tiedon seulonta. Tähän tähtäävään Cochrane-yhteistyöhön on sitoutunut tuhansia tutkijoita eri puolilla maailmaa. He seuraavat noin 1 300:aa lääketieteellistä julkaisua ja kokoavat tiedot merkittävistä, pääasiassa kontrolloiduista hoitotutkimuksista tietokantaan. Tavoitteena on systemaattisten kirjallisuuskatsausten laatiminen ja sitä kautta näyttöön perustuvan hoitokäytännön rakentaminen.
Näyttöön perustuvan hoidon selvittämisen uranuurtajan, englantilaisen epidemiologin Archie Cochranen nimeä kantavaan tietopankkiin haetaan tutkimuksia niin kansallisista kuin kansainvälisistäkin julkaisuista, tarvittaessa käsin selaamalla. Cochrane-kirjasto käsittää tiedot yli 150 000 tutkimuksesta ja katsauksia on koostettu lähes 300 hoito-ongelmasta. Cochrane-tietokannan CD-ROM-versio päivitetään neljä kertaa vuodessa. Suomessa on tekeillä katsauksia mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksien, skitsofrenian ja ylähengitystieinfektioiden hoitokäytännöistä. Cochrane-keskuksia, joissa keskitytään erityisesti toiminnan menetelmäpuolen kehittämiseen ja koordinointiin, on perustettu yhteensä 13 eri puolille maailmaa, kaikkiin maanosiin.
- Katsausten määrä kasvaa vauhdilla. Veikkaisin, että 3-4 vuoden kuluttua katsaukset kattavat tärkeimmät alueet, kertoi Pohjoismaiden Cochrane-keskuksen johtaja Peter Götzsche esitellessään työtä Yleislääkärin käsikirjan ja tietokannan 10-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.
- On enää vain vähän alueita, joilta katsausryhmä puuttuu. Tällainen on esimerkiksi anestesia.
Peter Götzsche arvelee tietokantojen olevan tulevaisuudessa jopa tärkeämpi tiedonlähde kuin kirjat. Systemaattisen tiedonkeruun hän uskoo johtavan parempiin kliinisiin standardeihin, parempaan kliiniseen tutkimukseen ja rationaalisempaan voimavarojen käyttöön.
Cochrane-yhteistyöhön voi tutustua Internetissä esimerkiksi Pohjoismaiden keskuksen kotisivulla www.cochrane.dk