Väestöryhmien terveyserojen tutkimushankkeet käyntiin
Suomen Akatemian koordinoima ja pääosin rahoittama Väestöryhmien väliset terveys- ja muut hyvinvointierot -tutkimusohjelma on käynnistynyt. Tämän kolmivuotisen ohjelman tavoitteena on vahvistaa alan suomalaista tutkimusta ja tuottaa tietoja, joiden avulla voidaan supistaa väestöryhmien välisiä hyvinvointieroja Suomessa.
Ohjelma koostuu yhteensä 22 tutkimusprojektista, joista osa kuuluu kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen alaan ja osa terveyden tutkimuksen alaan. Projektien toimintaa koordinoidaan Suomen Akatemiasta käsin ja tällä pyritään edistämään eri tieteenaloilla toimivien ryhmien välistä yhteistyötä ja tutkijaverkostojen muodostumista.
Pohjois-Suomen kohortti 1966 on yksi projekteista. Siinä selvitetään Oulun ja Lapin lääneissä vuonna 1966 syntyneiden, nyt yli kolmekymppisten, terveyskäyttäytymisen sekä elämänkaaren biologisten ja sosiaalisten riski- ja suojaavien tekijöiden vaikutusta sairastuvuuteen, lapsettomuuteen, vajaakuntoisuuteen ja ja elämänlaatuun. Yhteensä noin 12 200:sta vuonna 1966 syntyneestä lapsesta asuu Pohjois-Suomen alueella enää noin 7 200, mutta ainakin kaikki sillä alueella sekä pääkaupunkiseudulla asuvat pyritään saamaan haastatteluun ja terveydenhoitajan tutkimukseen. Hankkeesta saadaan tietoa pohjoissuomalaisten terveydestä ja elämäntilanteesta verrattuna niihin, jotka ovat muuttaneet alueelta. Erityisen merkittäväksi hankkeen tekee se, että ikäluokkaa on seurattu eri tavoin jo sikiöajoista lähtien, ja nyt halutaan saada tietoa varhaisvaiheiden yhteydestä myöhempään sairastavuuteen. Projektia johtaa professori Marjo-Riitta Järvelin Oulun yliopistosta.
Muiden ohjelmassa mukana olevien projektien aihepiirejä ovat mm. lasten syrjäytymisen ennustettavuus, työuupumus, sosiaalisen tuen terveysvaikutukset, maahanmuuttajien hyvinvointiin vaikuttavat tekijät, lasten kaltoinkohtelu perheessä sekä ikääntyvien väestöryhmien väliset terveyserot ja niihin vaikuttavat tekijät. Väestöryhmien väliset terveys- ja hyvinvointierot -tutkimusohjelma päättyy vuonna 2000.