Suomi mukana HIV-rokotteen kehitys- hankkeessa
Professori Kai Krohn on työryhmineen saanut EU:lta 10 miljoonan markan apurahan jaettavaksi kahden muun eurooppalaisen tutkimusryhmän kesken. Hankkeessa on kyse uudenlaisen HIV-rokotteen kehittämisestä.
Aikaisemmat rokotehankkeet ovat pohjautuneet perinteisesti vasta-aineisiin, jotka suuntautuvat HI-viruksen rakenneosia vastaan. Vasta-ainereaktio tuhoaisi viruksen.
Prof. Krohnin työryhmän mukaan uutuus piilee siinä, että potilaalle siirretään geeni tai geenejä, jotka säätelevät HI-viruksen toimintaa ihmiselimistössä. Kun geeni aktivoituu, tuotettu säätelyproteiini aktivoi soluvälitteisen immuunivasteen, jonka vaikutuksesta viruksen infektoimien solujen toivotaan tuhoutuvan ennen kuin uudet HI-viruspartikkelit pääsevät vapautumaan niistä. Näin estettäisiin viruksen lisääntyminen elimistössä.
Uutta rokotetta pidetään muita rokotetyyppejä turvallisempana, koska siinä ei käytetä HI-viruksesta kehitettyjä vasta-aineita, vaan ainoastaan erillisiä viruksesta eristettyjä ja ihmiselle siirrettyjä geenejä.
Alkuvaiheessa Suomessa rokotetta kokeillaan 15:lle HI-viruksen kantajalle, jotka jaetaan kolmeen viiden potilaan ryhmään ja jokaiselle potilaalle siirretään yksi geeni. Alkuvaiheessa on tarkoitus testata, toimiiko konsepti. Jos se toimii, rokotetta voidaan kehittää määrätietoisesti hakemalla sopivaa geenikombinaatiota, joka HI-viruksen infektoimaan ihmiseen siirrettynä tuhoaa taudinaiheuttajan.
Tutkimus kestää kolme vuotta. Se toteutetaan Tampereen yliopistossa ja Finn-Medi Tutkimus Oy:ssa.