Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/1997 vsk 52 s. 4193

30 vuotta tekonivelkirurgiaa

Ensimmäisestä tekonivelleikkauksesta on tänä vuonna kulunut 30 vuotta. Vuosittain maassamme tehdään noin 8 000 uutta tekonivelleikkausta, joista noin 4 500 lonkkaleikkausta ja 3 500 polvileikkausta. Näiden lisäksi tehdään yhteensä noin 1 500 uusintaleikkausta. Tarve on sekä lonkka- että polvileikkausten ryhmissä vielä noin 20 % suurempi. Laskennallisesti tekonivelleikkaukset ovat erittäin kannattavia. Leikkauksen hintaan nähden sillä saavutetaan noin 5-6-kertainen hyöty säästyneinä kuluina. Lääkelaitos pitää rekisteriä kaikista tekonivelleikkauksista, ja julkaisee siitä tehtyä tilastollista vuosikirjaa.

Tekonivelkirurgian tuloksellisuus Suomessa ei ole vielä riittävällä tasolla. Tekonivelen pysyvyyden tulisi olla viiden vuoden kuluttua leikkauksesta 95-98 % ja vielä kymmenen vuoden kuluttua 90-95 %. Lonkkaproteesien pysyvyys Suomessa laskee tilastollisesti jo seitsemässä vuodessa 90-95 %:iin. Syynä huolestuttaviin tuloksiin pidetään implanttien suurta kirjoa ja leikkausten liiallista hajauttamista eri sairaaloihin. Huonoiksi osoittautuneet tekonivelet ovat kymmenen vuotta sitten tehtyjä valintoja, joista ei ollut tuolloin vielä saatavissa pitkäaikaiskokemusta. Leikkausten suorittaminen tällä hetkellä 63 sairaalassa hidastaa leikkauskokemuksen kertymistä ja alan kehittymistä maassamme. Kirurgin erikoistuminen ortopediaan ja nimenomaan tekonivelleikkauksiin on hidas prosessi, jota nykyiset koulutusvoimavarat ja -suuntaukset eivät ole tukeneet toivotulla tavalla.

Lähes 80 % tekonivelleikkaukseen tulevista sairastaa nivelrikkoa. Tähän saakka potilaat ovat olleet pääasiassa "tervaskantoja", jotka ovat sairastuneet vuosikymmenien kuluttavan työn seurauksena. Viime vuosina on ylipainoisten potilaiden osuus lisääntynyt, ja tällä on omat leikkaustuloksia heikentävät vaikutuksensa. (MP)

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030