Biotekniikalla tuotettu elävä ihosiirre - uutta haavanhoidossa
Marraskuun puolivälissä HYKS:n plastiikkakirurgian klinikassa aloitettiin uudenlaisen haavanhoitomenetelmän kliininen tutkimus, jossa kymmenen diabeetikon jalkahaavaa hoidetaan ihmisen fibroblastisoluista kasvatetuilla ihosiirteillä. Yhteispohjoismaisessa projektissa on mukana kaikkiaan 40 diabeetikkoa.
Ihosiirteet tuotetaan Advanced Tissue Sciencen laboratoriossa Kaliforniassa. Vuonna 1996 tämä ihmiskudosteknologiaan erikoistunut yritys ja maailmanlaajuinen Smith & Nephew perustivat yhteisyrityksen kyseisen Dermagraft-ihosiirteen kehittämistä, tuottamista ja markkinointia varten.
Alkuperäiset fibroblastisolut ovat peräisin kuudelta vastasyntyneeltä poikalapselta, joille on tehty ympärileikkaus synnytyssairaalassa. Esinahasta kasvatetut solut on siirteessä istutettu hajoavaan verkkoon. Kuuden luovuttajan kudos riittää valmistajan mukaan noin kymmenen vuoden tarpeeseen. Jäädytettyjä ihosiirrännäisiä voidaan säilöä pitkiä aikoja.
Menetelmä soveltuu lähinnä diabeettisten haavojen hoitoon. Siirre asetetaan haavan pohjalle. Se suojaa haavaa samalla, kun fibroblastisolujen kasvutekijät kiihdyttävät potilaan omaa solutuotantoa ja nopeuttavat näin paranemista. Siirre vaihdetaan viikon välein, ja hoito kestää noin kahdeksan viikkoa. Hoito on potilaalle miellyttävä, kivuton ja vaivaton. Sairaalassa oloa ja leikkaussalia ei tarvita.
Menetelmä on käänteentekevä, jos se todella toimii, arvioi professori Sirpa Asko-Seljavaara, joka johtaa kliinistä tutkimusta HYKS:n plastiikkakirurgian klinikassa. Kokemusta on tähän mennessä vähän. Suomessa ihosiirteitä oli kliinisen tutkimuksen alkaessa kokeiltu viidelle potilaalle 4-5 viikon ajan. Amerikkalaisessa esitutkimuksessa on ollut 281 potilasta.
Asko-Seljavaaran mukaan tuote on turvallinen. Sen puhtaus on varmistettu monin tavoin. Hylkimisreaktiota ei synny, koska siirre ei kasva kiinni haavan pohjaan. Hoito on tarkoitettu vaihtoehdoksi paikallishoitoaineille. Sen onnistumisen ehtona on toimiva verenkierto haavakohdassa. Mikrokirurgialla tai amputaatiolla hoidettaviin isoihin haavoihin tai haavoihin, joissa luu on paljaana, se ei sovi.
Vaikeita diabeettisia ihohaavoja, joihin hoito sopisi, on Suomessa noin 2 000 potilaalla.
Menetelmä on varsinkin tässä vaiheessa erittäin kallis. Kahdeksan viikoittaisen hoitokerran kustannukset ovat noin 17 000 markkaa.
Pohjoismaissa nyt alkaneen hoitokokeilun tuloksia ei Asko-Seljavaaran mukaan vielä julkaista tieteellisissä lehdissä. Seuraavaksi on tarkoitus tehdä uusi tutkimus, johon tulee myös vertailuryhmä.