Influenssarokotus kannattaa ottaa - vai kannattaako?
Influenssarokotusta suositellaan kaikille lääketieteellisille riskiryhmille, joita varten Kansanterveyslaitos on jakanut terveyskeskuksille 300 000 rokoteannosta maksuttomia rokotuksia varten. Korkea ikä sinänsä on myös peruste rokottamiselle, vaikka ainakin toistaiseksi yli 65-vuotta täyttäneet riskiryhmiin kuulumattomat joutuvat maksamaan rokotuksesta erikseen, toteaa tutkimusprofessori Tapani Hovi Kansanterveyslaitoksesta.
Näiden ryhmien ohella rokotetaan joukoittain työikäisiä, mutta terveiden työikäisten kohdalla rokotusten tarpeellisuudesta tai hyödystä ei ole selvää näyttöä, kertoo ylilääkäri Markku Huvinen Outokumpu Oy:stä. Usein rokotukset hoidetaan työterveyshuollon kautta, mutta työnantaja ei voi edellyttää, että työntekijät ottavat rokotuksen. Viime talvena Outokumpu Oy:ssä seurattiin vapaaehtoiseen rokotukseen osallistuneiden sairastuvuutta influenssaan ja todettiin, että se ei eronnut mainittavasti rokotukseen osallistumattomien sairastuvuudesta. Työntekijän työpanoksen menettämistä influenssan vuoksi muutamaksi päiväksi ei pidetä merkityksellisenä verrattuna esim. ennenaikaiselle eläkkeelle siirtymiseen tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi.
Dosentti Reijo Pyhälä päivittää Suomen tilannetta Internetissä Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion kotisivulla www.ktl.fi/flu/index.html. Hän kertoo, että Maailman terveysjärjestö seuraa influenssaviruksen liikkeitä maapallon eri puolilla, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että ensimmäinen influenssaepidemia saapuu maahamme vuodenvaihteen tienoilla. Jo nyt on tavattu yksittäisiä tapauksia, joiden aiheuttajana on melko varmasti Bayern-virus.
Influenssarokote voi suojata kokonaan sairastumiselta tai sen ansiosta voivat oireet olla lievemmät ja tauti kestää lyhyemmän aikaa. Koko väestön kattavaan laumaimmuniteettiin päästäisiin teoriassa, jos 80 % väestöstä rokotettaisiin, mutta tähän ei käytännössä kannata ryhtyä. Jokavuotinen rokottaminen ei nosta henkilön vasta-ainetuotantoa samalle tasolle kuin ensimmäisinä vuosina, eikä rokote anna yhtä monipuolista suojaa kuin sairastetun taudin antama luonnollinen immuniteetti.