Suomi tupakkapolitiikan eliittiä
Tupakoinnin vähentämiseen tähtäävässä terveyspolitiikassa Suomi kuuluu maailman eliittiin yhdessä Islannin, Norjan, Portugalin ja Singaporen kanssa, arvioi Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntija Neil Collishaw maailman tupakkakonferenssissa Pekingissä elokuun lopulla. Näissä maissa tupakkapolitiikkaa on tehty pitkäjänteisesti ja monipuolisesti. Samaan ryhmään ovat liittymässä Australia, Ranska, Uusi-Seelanti, Ruotsi ja Thaimaa.
Tupakkapolitiikan vaikutuksista kulutukseen voidaan tehdä päätelmiä 22 OECD-maata käsittävästä tutkimuksesta vuosilta 1960-86: jos tupakkatuotteiden hintaa nostetaan 36 %, tupakkamainonta kielletään ja savukerasioihin laitetaan selvät varoitukset, tupakoinnin kulutus vähenee noin 14 % vuodessa.
Kansallisen tupakkapolitiikan rinnalle kaivataan ylikansallista tupakkapolitiikkaa, joka kattaisi mm. mainonnan ja verovapaan myynnin, hinta- ja verotuspolitiikan linjat, tupakan tuotannon ja myynnin sekä tupakan myrkyllisten ainesten tutkimisen. WHO valmistelee maailmanlaajuista tupakan valvontasopimusta.
Pekingin konferenssissa käytiin laajaa keskustelua Yhdysvaltain tupakkaoikeudenkäyntien tilanteesta. Osavaltioiden oikeuteen haastama tupakkateollisuus on tarjoutunut maksamaan Yhdysvaltain terveydenhuollolle noin 2 000 miljardin markan korvaukset seuraavien 25 vuoden aikana, jos ne saavat suojan tulevia vahingonkorvausvaatimuksia vastaan. Yhtiöiden myönnytyksiä viime kesäkuussa solmitussa alustavassa sopimuksessa luonnehditaan historiallisiksi. Lopullinen sopimus vaatii kuitenkin vielä kongressin ja presidentin hyväksynnän, eikä näiden kanta ole vielä selvä.
Oikeudenkäyntejä välttääkseen tupakkayhtiöt ovat jo nyt suostuneet erillisiin sitoumuksiin kahden osavaltion kanssa: Mississippille maksetaan seuraavien 25 vuoden kuluessa noin 18 miljardia markkaa, Floridalle noin 57 miljardia markkaa. Sopimukset sisältävät myös muita kuin rahallisia elementtejä, mm. mainonnan rajoituksia ja erityisesti lapsille suunnattavan markkinoinnin lopettamisen.
Pekingin konferenssissa tuotiin esiin huoli siitä, että tupakkayhtiöt maksattavat Yhdysvaltain sopimukset muiden maiden tupakoitsijoilla tehostamalla myyntiään erityisesti kehitysmaissa. Kotimaisen kulutuksen pudotuksesta huolimatta amerikkalaiset tupakkayhtiöt ovat kasvattaneet myyntiään tällä vuosikymmenellä ulkomaisen myynnin ansiosta. Kehitysmaat ja entiset sosialistiset maat houkuttelevat, varsinkin kun niissä ei useinkaan ole mitään rajoituksia tupakan myynninedistämiselle. Useat konferenssin osanottajat painottivat, että Yhdysvalloissa tehtäviin sopimuksiin tulee ottaa mukaan myös kehitysmaiden asukkaiden suojelu tupakkayhtiöiden myynnintehostamishyökkäyksiltä.
Valtavan asukasmäärän vuoksi erityisen tärkeäksi kohteeksi tupakkayhtiöt ovat nähneet Aasian maat. Amerikkalaiset tupakkayhtiöt raivasivat 1980-luvulla tiensä aiemmin suljetuille Aasian markkinoille Yhdysvaltain hallituksen myötävaikutuksella, kun maan kauppaviranomaiset vaativat Aasian mailta tupakkateollisuuden kaupan esteiden purkamista talouspakotteiden uhalla. Presidentti Clintonin hallinto lopetti kauppalain tällaisen soveltamisen tupakkateollisuuden vienninedistämiseksi.