Toimenpidetilasto 96: Toimenpiteet lisääntyivät, jonot ennallaan
Vuoden 1996 tilastot osoittavat terveydenhuollon laitoksissa tehtyjen toimenpiteiden määrän kasvaneen edellisvuotisesta 5 %. Osa lisäyksestä johtuu kuitenkin siitä, että päiväkirurgian tilastointi on kattavampaa kuin ennen.
Stakesissa valmistunut raportti Toimenpiteelliset hoitojaksot vuonna 1996 (Tilastotiedote 18/97) esittää yhteenvedon viime vuoden toimenpidetilastoista. Kaikkiaan Stakesin hoitoilmoitusrekisteriin ilmoitettiin terveydenhuollon laitoksista viime vuonna 1,3 miljoonaa hoitojaksoa. Niistä yli 360 000 oli sellaisia, joissa potilaalle tehtiin leikkaus tai suurempi tutkimustoimenpide. Lisäksi päiväkirurgisia toimenpiteitä ilmoitettiin yli 58 000.
Hoitojaksoista lähes 94 000 oli sellaisia, joissa tehtiin vähintään kaksi toimenpidettä. Näiden hoitojaksojen määrä on kasvanut vuodesta 1995 lähes 7 000:lla. Toimenpiteellisten hoitojaksojen keskipituus oli vähän alle neljä hoitopäivää, ja se on hieman lyhentynyt edellisvuotisesta.
Eniten Suomessa tehtiin tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvia toimenpiteitä, seuraavaksi yleisimmät ovat ruoansulatuskanavaan kohdistuvat ja gynekologiset toimenpiteet. Yksittäisistä toimenpiteistä yleisin on kaihileikkaus; vuonna 1996 niitä tehtiin 25 000 eli noin 20 % enemmän kuin edellisvuonna.
Keskimääräinen jonotusaika toimenpiteisiin oli vuonna 1996 yli kolme ja puoli kuukautta, ja se on viisi päivää pitempi kuin edellisvuonna. Yli kuuden kuukauden jonotusaika on kaihi- ja keinomykiöleikkaukseen, suonikohjuleikkaukseen, polven tekonivelleikkaukseen ja eräisiin korva-, nenä- ja kurkkutautien toimenpiteisiin.
Kaksi muuta Stakesin raporttia, Aluevaihtelut kirurgisissa toimenpiteissä (Tilastotiedote 13/97) ja Ortopedisten ja urologisten leikkausten aluevaihtelut vuonna 1995 (Tilastotiedote 17/97, ilmestyy elokuun lopulla), käsittelee kirurgian palvelujen käytön ja tuottamisen eroja sairaanhoitopiireittäin, laitoksittain ja kunnittain vuonna 1995. Alueelliset erot ovat vieläkin suuret: leikkausten yleisyydessä 1,5-4,5-kertaiset, hoitoajoissa 1,5-3-kertaiset. Jonotusajat voivat vaihdella jopa 15-kertaisesti. Raportin taulukoissa esitetään mm. laitoskohtaiset toimenpidemäärät, hoitoajat, jonotusajat, potilaiden keski-ikä sekä hoito ja sen tulosta kuvaavia muuttujia.