Kivuntutkijat suosittavat riittävää lääkitystä lasten kivun hoitoon
Suomessa käytetään vähemmän kipulääkkeitä kuin useimmissa muissa maissa. Kuitenkin kivuntutkijat suosittelevat riittäviä lääkeannoksia erilaisten kiputilojen hoidossa. Erityisesti voimakkaita keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä muissa Pohjoismaissa kuluu jopa viisinkertainen määrä Suomeen verrattuna.
Lasten kivuntutkijoiden maailmankokous pidettiin Helsingissä 29.6.-4.7. Kokouksen puheenjohtaja, dosentti Eeva-Liisa Maunuksela korosti, että pienikin lasten kipu on hoidettava asiallisesti. Vähättelevä suhtautuminen ja hoitamatta jättäminen voivat johtaa myöhemmin avuttomuuden tunteeseen kaikkea kipua ja epämukavuutta kohtaan. Kipua voidaan hoitaa myös psyykkisin keinoin. Esim. Yhdysvalloissa ja Kanadassa on toimenpiteissä usein mukana psykologi, joka auttaa lasta rentoutumaan ja hallitsemaan jännitystä ja kiputuntemuksia.
Anestesialääkäri Jukka Pouttu ja osastonhoitaja Kirsi-Marja Lähteenoja HYKS:n Lasten ja nuorten sairaalasta kertoivat, että esim. syöpäpotilaiden kivuliaat toimenpiteet, mm. luuydinpunktiot, tehdään nykyään anestesiassa. Eri toimenpiteistä lapsen täytyy aina saada tietää, mitä aiotaan tehdä. Tämä lisää luottamusta ja vähentää jännitystä ja epäluuloisuutta toimenpiteitä kohtaan.
Käytännön työssä sekä lääkärit että sairaanhoitajat ovat tottuneet ajattelemaan, että lapset olisivat erityisen herkkiä kipulääkkeiden vaikutuksille. Muun muassa tämän vuoksi lasten kipua ei ole hoidettu riittävästi. Nykyään tiedetään, että vain vastasyntyneisyyskaudella lääkeaineet poistuvat elimistöstä hitaammin. Leikki-ikäiset lapset tarvitsevat sen sijaan jopa suuremman lääkeannoksen painokiloa kohti kuin aikuiset. Anestesiologian ja farmakologian dosentti Klaus Olkkola, joka on tutkinut erityisesti kipulääkkeiden farmakodynamiikkaa ja farmakokinetiikkaa, vastaanotti joka kolmas vuosi jaettavan, lääketehdas Astran nuoren tutkijan palkinnon, 10 000 USD. Hän totesi, että maailmassa on suuria eroja kipulääkkeiden annostuksessa. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa annetaan ensin särkylääkkeitä ja vasta sen jälkeen voimakkaampia kipulääkkeitä. Erityisesti Suomessa ovat vaikeat kivut alihoidettuja liian vähäisen lääkityksen vuoksi.