150 vuotta ensimmäisestä anestesiasta
Maaliskuun 8. päivänä 1847 kirurgian professori Lars Henrik Törnroth teki leikkauksen, jossa käytettiin anestesiaa ensi kertaa Suomessa. Kyseessä oli pienehkön verisuonipullistuman leikkaus ja siinä käytettiin eetterianestesiaa. Potilas tosin kuoli seuraavana päivänä eikä ole tietoa, heräsikö hän anestesiasta.
Tieto eetterianestesiasta tuli Suomeen ällistyttävän nopeasti, sillä maailman ensimmäinen onnistunut eetterinukutus oli annettu Bostonissa lokakuussa 1846. Sen antaja oli toista vuotta lääketiedettä opiskellut hammaslääkäri William Morton ja leikkauksessa poistettiin potilaalta kasvain alaleuasta. Seuraavana vuonna Sir James Young Simpson käytti anestesiaa synnytyskivun hoidossa. Hän myös otti käyttöön kloroformin. Puudutuksia alettiin tehdä 1880-luvulla, ja ensimmäinen spinaalipuudutus tehtiin Saksassa 1901.
Aluksi eetterianestesian antoivat lääkärit, mutta sitten innostus lopahti ja tehtävä siirrettiin jopa sairaaloiden siivoojille ja vahtimestareille. Suomessa anestesian antamisesta huolehtivat sairaanhoitajat aina 1950-luvulle asti.
Ensimmäiset suomalaiset anestesialääkärit saivat koulutuksensa 1940-luvulla Yhdysvalloissa tai Kööpenhaminassa WHO:n kursseilla, joita jatkettiin 1960-luvun lopulle asti. Ensimmäisenä suomalaisena anestesialääkärin oikeudet sai Yhdysvalloissa erikoistunut Eero Turpeinen 1946. Anestesiologian opetus Suomessa alkoi 1953, joskin alan ensimmäinen professuuri perustettiin vasta 1970.
Nykyään anestesiologian erikoislääkäreitä on 500 ja lisäksi koulutuksessa 90. Paitsi leikkaussalityössä, anestesialääkärit toimivat myös tehohoidon alalla.
Suomen Anestesiologiyhdistys järjesti anestesian 150-vuotisjuhlan kunniaksi yleisötilaisuuksia Turussa ja Helsingissä. Niissä esiteltiin paitsi historiaa, myös nykyaikaista anestesiologiaa, mm. synnytyskivun hoidon uusia tuulia.