Terveydenhuolto

WHO tavoittelee elävästä poliorokotteesta luopumista 

Inaktivoituun rokotteeseen siirtymisen kriteerinä on muun muassa villin polioviruksen täydellinen hävittäminen.

Ulla Toikkanen

Maailman terveysjärjestö WHO työstää parhaillaan uutta polion juurimisen tiekarttaa asiantuntijaryhmien avulla ja uusimpaan tieteelliseen näyttöön perustuen, kertoo THL.

Tarkoituksena on päästä kokonaan eroon elävästä poliorokotteesta. Kuitenkin sen tuottama limakalvosuoja, joka suojaa polioinfektiolta, on parempi kuin pistettävällä rokotteella.

Elävästä inaktivoituun rokotteeseen siirtymisen kriteereiksi on esitetty villin polioviruksen täydellinen hävittäminen ja rokoteperäisten poliovirusten aiheuttamien epidemioiden eliminaatio ainakin 24 kuukauden ajaksi sekä rokotteiden riittävä saatavuus ja kattavuus. 

Siirtymisen aikatauluun vaikuttavat hygieniaolosuhteet, väestöntiheys ja maantieteellinen etäisyys polioepidemioista. Jos kaikki menee suunnitellusti, polion hävittäminen voisi onnistua vuoteen 2029 mennessä. 

Villiä poliovirusta Afganistanissa ja Pakistanissa

Vuonna 1988 alkaneet ja WHO:n koordinoimat maailmanlaajuiset rokotuskampanjat ovat vähentäneet taudin esiintyvyyttä yli 99 prosenttia. Polio julistettiin hävitetyksi Euroopasta vuonna 2002.

Villiä poliovirusta esiintyy edelleen Afganistanissa ja Pakistanissa. Tapauksia on ollut tänä vuonna jo yli 60, mikä on enemmän kuin edellisinä neljänä vuonna yhteensä. Villin polioviruksen jatkuvasta kierrosta kertovat myös lukuisat jätevesilöydökset. 

Polion hävittämistä on hidastanut myös rokoteperäisten poliovirusten aiheuttama tauti. Rokotepoliota esiintyy yhdellä 0,5–1 miljoonasta elävällä heikennetyllä rokotteella rokotetusta.

Tehostetta suositellaan matkustettaessa maihin ja alueille, joissa poliota yhä esiintyy, on esiintynyt lähivuosina tai joihin liittyy lisääntynyt riski taudin leviämiselle maasta toiseen. 

Jos näissä maissa oleskelu kestää yli neljä viikkoa, tehosteannos tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta. Mikäli oleskelu näissä maissa kestää alle neljä viikkoa, tehosterokotetta ei tarvita.

Suomessa ei käytössä elävää poliorokotetta

Suomessa poliorokotukset alkoivat vuonna 1957, ja suomalaiset ovat hyvin suojassa poliolta. 

Suomessa käytetään pistettävää poliorokotetta, joka ei sisällä eläviä viruksia. Rokotteen saa maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. 

Lapset saavat poliosuojan osana viitosrokotetta kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä. Suojaa tehostetaan 4-vuotiaana. 

Poliorokotusten kattavuus suomalaisilla lapsilla on yli 98 prosenttia. Aikuisen on huolehdittava siitä, että hän on saanut elämänsä aikana kolme annosta poliorokotetta. 

Lue lisää: Voiko polio levitä Eurooppaan?

Lue lisää: Pikkulasten rokotuskattavuus on korkea

Lue lisää: ECDC varoittaa tuhkarokosta ja poliosta

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030