Medisiinari

"Toivon, että apua saa"

Veikko Pulkki opiskelee lääketiedettä neljättä vuotta Turun yliopistossa. Edessä on jännittävä ensimmäinen kesä lääkärin sijaisena päivystyksessä.

Tiiamari Pennanen

Mitkä asiat nyt puhuttavat Turun medisiinareita, Veikko Pulkki?

– Kesätöiden kanssa pitää nykyään olla todella ajoissa liikkeellä. Paikkoja täytetään jopa puolentoista vuoden päähän. Esimerkiksi Turun terveysasemat taisivat täyttyä jo tammi–helmikuussa kesälle 2025. Minusta se on hieman kummallista.

– Kesätöitä hankkiessa joutuu liikkumaan pitkälti huhupuheiden pohjalta. Ensin kukaan ei puhu siitä, mihin on menossa kesäksi ja sitten yhtäkkiä kaikilla onkin työpaikat varattuna jo seuraavallekin kesälle.

– Jotkin työpaikat ovat koettaneet toppuutella hakujen aikaistumista ja tekevät valinnat vasta hieman myöhemmin. Riskinä on, että hakijat eivät malta odottaa.

Millaisia odotuksia sinulla on kesän työrupeamasta?

– Pääsin haluamaani paikkaan Vaasan keskussairaalan päivystykseen lääkärin sijaiseksi. Aloitan työt innostuneilla mutta myös vähän jännittyneillä fiiliksillä. Kesästä tulee varmasti opettavainen kokemus, koska olen ensimmäistä kertaa vastuuasemassa. Pitää haastaa omaa päätöksentekokykyä.

– Toivon, että seniorituki on kunnossa, jotta apua saa tarvittaessa ja uskaltaa kysyä. Onneksi kesäksi tulee myös muita medisiinareita töihin, joten ei tarvitse ihan yksin olla.

Miltä opinnot ovat tähän mennessä tuntuneet?

– En tiedä, olenko koskaan elämässäni opiskellut näin paljon. Paljon pitää lukea, mutta aiheet ja luennoitsijat ovat kiinnostavia. En ole päivääkään katunut valintaani.

– Kevätlukukausi loppui toukokuun puolivälissä, ja sitä juhlistettiin kaveriporukan kanssa nostamalla maljaa. Nyt odottelen, että tieto neljännen vuosikurssin suorittamisesta menee yliopistolta Valviraan.

Mitä mieltä olet opiskelun resursseista?

– On hankala ottaa kantaa, koska ei ole vertailukohtaa. Koen saavani enimmäkseen laadukasta kliinistä opetusta, mutta toki välillä mietin, millaista se olisi paremmilla resursseilla. Olisiko pienempiä ryhmiä tai enemmän yksin tehtäviä harjoitustöitä? Veikkaan, että muutos olisi positiivinen omaan oppimiseen.

– Esimerkiksi viimeisimpänä neurologian ja korva-, nenä- ja kurkkutautien jaksoilla kaikki potilaat tutkittiin pareittain. KNK:ssa tehtiin sentään omat statukset. Toisaalta on mukavaa, että kaveri on tukena ja esittämässä kysymyksiä, jotka eivät välttämättä tulleet siinä hetkessä mieleen. Olisi kuitenkin ollut kiva saada kokemusta myös yksin tutkimisesta.

Tiedätkö jo, mikä lääkäri sinusta tulee?

– Innostun herkästi, joten joka vuosi tulee uusia kiinnostuksen kohteita. Viimeisimpinä aloina ovat KNK-taudit ja anestesiologia. Molemmissa on Turussa todella hyvää kliinistä opetusta sekä innostavia professoreita, mikä varmasti vaikuttaa.

Lue lisää: ”Lääketiede on todella kiehtova maailma”

Lue lisää: Hallituksen tekemien leikkausten vaikutukset opiskelijoihin huolestuttavat

Lue lisää: "Voisi jo aloittaa oppimaan työn avulla"

Lue lisää: ”Ryhmäkoot ovat pieniä, ja kaikille riittää aikaa”

Lue lisää: ”Todistusvalinta on hyvä väylä lääkikseen”

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030