Sodassa koetun stressin vaikutusta jälkipolviin selvitetään Tampereella
Epigeneettistä periytymistä tutkitaan sotilaiden kantakorttien ja Laseri-aineiston perusteella.
Tampereen yliopistossa ryhdytään selvittämään, millaisia vaikutuksia miesten sodassa kokemalla stressillä on ollut heidän jälkeläisiinsä kolmessa polvessa.
Uudessa tutkimushankkeessa historian ja molekyylibiologian tutkijat yhdistävät Suomen armeijassa vuosina 1939–1945 palvelleiden suomalaismiesten palvelustiedot Laseri-pitkittäisaineistoon.
Laseri-tutkimuksessa selvitetään sairauksien syntyyn vaikuttavia tekijöitä yksilön koko elinkaaren aikana. Tutkimus on käynnistetty vuonna 1980, ja viimeisin seuranta on toteutettu vuosina 2018–2020.
Sotilaiden palvelustiedot perustuvat Kansallisarkiston kantakorttikokoelmaan.
Epigenetiikassa tutkitaan, miten eri ympäristöaltisteen vaikuttavat geenien toimintaan muuttamatta DNA:n rakennetta pysyvästi ja miten tämä vaikuttaa yksilön terveyteen.
Isien ja äitien kokeman stressin vaikutukset heidän jälkeläisiinsä on erittäin ajankohtainen tutkimuskysymys epigenetiikassa.
Biologisten tekijöiden jäljille
Dosentti Emma Raitoharju kertoo tiedotteessa, että hankittujen ominaisuuksien ylisukupolvista periytymistä on tähän saakka tutkittu pääasiassa eläinmalleilla, koska monisukupolvisia aineistoja, joista on kerätty myös biologisia näytteitä, ei ole ollut olemassa.
Jyrsijöillä etenkin isien ylipainon ja stressin on osoitettu vaikuttavan jälkeläisten terveyteen useassa sukupolvessa. Satokirjanpitoihin perustuneissa tutkimuksissa on löydetty yhteys isoisien ravinnonsaannin ja erityisesti pojanpoikien sairastuvuuden välillä.
– Meillä on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä myös ihmisten kohdalla niiden biologisten tekijöiden jäljille, jotka välittävät vanhempien kokemien ympäristöaltisteiden seurauksia jälkeläisiin ja heidän terveyteensä. Laserista kerätyt terveystiedot ja epigeneettisesti määritetyt biologiset näytteet yhdessä sotilaiden palvelustietojen kanssa mahdollistavat tutkimuksen, jonka tekeminen alusta alkaen veisi lähes 100 vuotta, Raitoharju sanoo tiedotteessa.