Nyt tilastoja kaivamaan: Syöpätaudit saivat omat tietolaatikot
Tautikohtaiset avainluvut on koottu yhteen, mukana myös hyvin harvinaiset syövät.
Eri syöpätautien keskeiset tilastot löytyvät nyt yhdestä paikasta. Syöpärekisteri on julkaissut ensimmäistä kertaa tautikohtaiset tietolaatikot 70 syövästä.
– Niille oli selkeä tarve. Tilastojamme on pitkään ollut netissä, mutta syöpäkohtainen tieto on ollut pirstaleista ja hajallaan, kertoo tutkimuspäällikkö Karri Seppä.
Laatikoiden luokittelu mukailee kliinistä syöpäjaottelua (ICD-10). Ne sisältävät syöpätilaston päätunnusluvut eli tietoja ilmaantuvuudesta ja kuolleisuudesta. Rinta- ja kohdunkaulan syövän osalta laatikoista löytyy myös seulontatietoa. Suolistosyövän seulontatiedot lisätään, kun ne ovat saatavilla.
Mukana on lisäksi uutta tietoa. Syöpäpotilaiden eloonjäämisluvut on esitetty myös harvinaisemmille syöville. Sepän mukaan niitä ei ole aiemmin ollut saatavilla.
Jos syöpätyyppi on hyvin harvinainen, on sitä tarkasteltu pidemmällä aikavälillä, jotta tilastotieto on luotettavaa. Osaa esimerkiksi veri- ja imukudossyövistä todetaan vain kymmeniä vuodessa.
Laatikoiden yhtenä tärkeänä kohderyhmänä ovat lääkärit, erityisesti syöpälääkärit.
Lääkärin kannalta Seppä nostaa esiin kaksi tärkeää tietoa, mitä laatikoista löytyy: mikä osuus kaikista syövistä on tätä kyseistä syöpää, ja missä iässä riski sairastua on kaikista suurimmillaan.
– Tämä voi havainnollistaa sitä, miten tyypillinen tilanne on kyseessä.
Tavoitteena tarjota tietoa paremmin
Tilastolaatikoiden avulla voi tarkastella syöpien ilmaantuvuuden ja potilaiden eloonjäämislukujen trendejä. Laatikot päivitetään vuosittain, eli sieltä löytyy tuorein tieto.
– Itse pidän rauhoittavana sitä, että harvoin syöpään sairastumisen riskissä tapahtuu mitään dramaattisia muutoksia. Jos tapausmäärä kasvaa, se johtuu pitkälti väestön vanhenemisesta.
Tietolaatikot liittyvät isompaan Tutka-kehitysohjelmaan, jossa kehitetään Syöpärekisterin tutkimus- ja asiantuntijapalveluita. Ajatuksena on tarjota entistä paremmin rekisterin keräämää tilastotietoa.
Aiemmin projektissa on julkaistu alueittaiset tilastot ja lapsisyöpätilastot. Ensi vuonna vuorossa on työikäisten syövät.