Terveydenhuolto

Nikotiinipussi pikkulapsen suussa tuo myrkytysvaaran

Myrkytystietokeskuksesta kysytään nikotiinipusseista päivittäin.

Anne Seppänen

Useammin kuin joka toinen päivä pikkulapsen suusta löytyy nikotiinipussi ja asiasta soitetaan Myrkytystietokeskukseen.

Huolestunut yhteydenotto on perusteltu.

– Myrkytysvaara on olemassa erityisesti pienten lasten kohdalla, kertoo ylilääkäri, apulaisprofessori Tuomas Lilius .

Myrkytystietokeskuksesta kysytään neuvoa nikotiinipusseihin liittyen jatkuvasti. Syyskuun loppuun mennessä yhteydenottoja nikotiinipusseihin liittyen on tullut yhteensä 325. Puolet yhteydenotoista liittyy alle kaksivuotiaisiin lapsiin.

Toinen merkittävä ryhmä ovat nuoret ja nuoret aikuiset.

Houkuttaako karkinmaku?

Pienten lasten suuhun nikotiinipussi päätyy, kun lapsi tutkii ympäristöään. Myrkytystietokeskuksessa ei kirjata rutiininomaisesti ylös sitä, onko kyseessä ollut houkuttelevan makuinen nikotiinipussi.

– Nikotiinipussi saattaa löytyä kotoa joko käyttämättömänä tai käytettynä – tai sitten esimerkiksi leikkipuistosta maasta. Painotan aikuisten vastuuta siinä, että nikotiinipusseihin suhtauduttaisiin kuin kemikaaleihin tai lääkkeisiin, eli pidetään ne pois lasten ulottuvilta, Lilius sanoo.

Teinien ja nuorten aikuisten kohdalla kyse on usein nikotiinipussien liikakäytön aiheuttamasta myrkytysoirekuvasta tai epähuomiossa, esimerkiksi nukahtamisen yhteydessä, nielaistusta nikotiinipussista. Merkittävässä osassa yhteydenotoista mukana on myös muiden päihteiden käyttöä. Yksittäistapauksissa taustalla on itsetuhoisuus.

Vaikutus alkaa minuuteissa

Nikotiini imeytyy hyvin suun limakalvoilta, joten pelkästään suussa ollut pussi voi aiheuttaa oireita. Vaikutus alkaa tyypillisesti minuuteissa.

Happamasta mahasta nikotiini imeytyy huonommin ja oirekuva kehittyy hitaammin.

Tyypillisiä nikotiinimyrkytyksen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, lisääntynyt syljeneritys, vapina, päänsärky, takykardia ja hypertensio. Vakavimmillaan nikotiinimyrkytys voi johtaa rytmihäiriöihin ja kouristeluun.

Myrkytystietokeskus pyrkii selvittämään puhelun aikana nikotiinipussien määrän ja vahvuuden, altistuksen keston ja oirekuvan. Usein altistuksen kestosta ei ole varmuutta, eikä aina edes siitä, onko altistusta ollut.

Yhden vahvan nikotiinipussin nielaissut lapsi lähtökohtaisesti lähetetään lääkärin arvioon. Hoitoon ohjataan myös selvästi oireiset.

– Altisteen arvioinnissa ongelmia asettaa se, että usein nikotiinipussin vahvuus ei ole tiedossa. Ulkomailta on saatavilla nikotiinipusseja, jotka sisältävät yli 200 mg/g nikotiinia, Lilius huomauttaa.

Tällä hetkellä Suomessa saa myydä nikotiinipusseja, joiden vahvuus on 20 mg/g nikotiinia.

Ensiavuksi lääkehiiltä

Lilius kehottaa lapsiperheitä hankkimaan kotiin lääkehiiltä, sillä jos nikotiinipussi on nielty, imeytymistä voi estää lääkehiilellä.

– Muu hoito on oireenmukaista. Sairaalahoidossa vakavan myrkytyksen oireita hoidetaan esimerkiksi tukemalla hengitystä ja verenkiertoa.

Nikotiinipussien toksisuudesta on Liliuksen mukaan yllättävän vähän tietoa.

– Tästä syystä myrkytystietokeskuksissa, myös meillä, on meneillään aiheeseen liittyviä tutkimuksia.

Myös sähkötupakan nesteet voivat olla vaaraksi ja niistä yhteydenottoja tulee muutamia kuukaudessa.

– Sähkötupakan nesteet voivat sisältää suuria määriä nikotiinia, ja maailmalta on raportoitu vakavia myrkytyksiä tähän liittyen, Lilius kertoo.

Lue lisää: Nikotiinipussien käyttö kolminkertaistui

Lue lisää: Maito on maassa

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030