Terveydenhuolto

Lääketeollisuus huolestui Suomen sijoituksesta

­­"Potilaskäyttöön saatujen lääkkeiden prosenttiosuus on laskenut."

Heli Väyrynen

Lääketeollisuus ry:n eurooppalainen kattojärjestö EFPIA (The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations ) on julkaissut uuden WAIT-indikaattorin (Waiting to Access Innovative Therapies ), tiedottaa Lääketeollisuus ry.

Eurooppalainen selvitys mittaa innovatiivisten lääkkeiden käyttöönottoa ja siihen myyntiluvan saamisesta kulunutta aikaa.

Raportti kattaa uudet eli 167 vuosina 2019–2022 keskitetyn eurooppalaisen menettelyn kautta myyntiluvan saanutta lääkevalmistetta 36 maassa. Euroopan tasolla vuoden 2024 WAIT-indikaattorin tarkasteluun kuuluneista valmisteista keskimäärin 43 prosenttia oli saatavilla vuoden 2024 alkuun mennessä.

Suomi sijoittui vertailussa sijalle 18.

­– Tämänvuotisen heikentyneen maasijoituksen lisäksi huolestuttavaa on, että Suomen osalta potilaskäyttöön saatujen lääkkeiden prosenttiosuus on laskenut edelliseen WAIT-indikaattorin julkistukseen nähden 11 prosenttiyksikköä. Laskeva trendi on jatkunut useamman vuoden. Tämä tarkoittaa sitä, että eurooppalaisessa vertailussa suomalaisten potilaiden käytettävissä on vähemmän lääkevalmisteita kuin mitä muissa Euroopan maissa on saatavilla, ja myös suhteessa aiempaa vähemmän kuin mitä on hyväksytty myyntiin, Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Anne-Mari Virolainen  sanoo tiedotteessa.

Suomessa keskimääräinen aika keskitetystä eurooppalaisesta myyntilupapäätöksestä julkisesti tiedossa olevaan myönteiseen ratkaisuun lääkkeen sisällyttämisestä sairausvakuutuksen lääkekorvausjärjestelmään tai sairaaloiden lääkevalikoimaan oli 416 päivää, mikä vie Suomen tässä vertailussa 8. sijalle.

Lue lisää: Koko maan kattava lääkityslista tulossa

Kirjoittaja

Heli Väyrynen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030