Terveydenhuolto

Hyvinvointialueet eivät saa uutta lainanottovaltuutta ensi vuodelle

Valtioneuvosto voi kuitenkin muuttaa lainanottovaltuutta, jos hyvinvointialueen investointi on välttämätön palveluiden turvaamisen kannalta.

Anne Seppänen

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Asiasta päätti valtioneuvosto 6. kesäkuuta.

Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, mutta ne eivät voi ottaa lainaa uusiin hankkeisiin, kerrotaan valtiovarainministeriön tiedotteessa .

Ohjauksen tarkoituksena on hillitä alueiden velkaantumista. Lainanottovaltuus koskee pitkäaikaisia eli yli vuoden pituisia lainoja.

Lainanottovaltuuksista säädetään hyvinvointialueesta annetussa laissa, ja valtuudet lasketaan hyvinvointialueiden taloustietoihin perustuen. 

Lue lisää: Mistä hyvinvointialueiden taloustieto kertoo?

Valtioneuvosto voi muuttaa lainanottovaltuutta, jos hyvinvointialueen investointi on välttämätön palveluiden turvaamisen kannalta. Aloitteen lainanottovaltuuden muuttamisesta voi tehdä hyvinvointialue itse tai jokin hyvinvointialueita ohjaavista ministeriöistä. Vuoden 2024 lainanottovaltuutta on muutettu 12 hyvinvointialueelle.

Lainaa tarvitaan tavanomaisiin asioihin

Päätöksellä on konkreettisia seurauksia. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen  kertoo Helsingin Sanomissa , että uutta lainaa tarvitaan esimerkiksi syöpähoitoihin tarvittavaan lineaarikiihdyttimen ostamiseen.

– Jos emme saa sitä, syöpäpotilaat siirtyvät hoidettavaksi jonnekin muualle, Leskinen sanoo.

Hänen mukaansa pitkäaikaista lainaa tarvitaan esimerkiksi sellaisiin vuokrattaviin tiloihin, joissa täytyy sitoutua yli 12 kuukauden vuokrasopimukseen. Sitä tarvitaan myös esimerkiksi peruskaluston, kuten ambulanssien ja paloautojen ylläpitoon sekä digihankintoihin.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030