Terveydenhuolto

Ei ryntäystä Eurooppaan

Kela on maksanut potilasdirektiivin mukaisia korvauksia lähinnä hammaslääkärikäynneistä Virossa ja lääkärikäynneistä Espanjassa.

Anne Seppänen

Kotimaata paremmin korvattu mahdollisuus yksityisten terveyspalveluiden käyttöön ulkomailla ei ole saanut suomalaisia liikkeelle.

Suomalaiset voivat hakeutua kiireettömään hoitoon EU/ETA-maahan, Sveitsiin, Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin niin, että Kela tietyin edellytyksin korvaa kustannukset.

Kohta 1,5 vuotta voimassa olleen lakimuutoksen myötä korvaus voi olla joissain tilanteissa parempi kuin kotimaassa yksityispuolella saadusta hoidosta. Kustannukset korvataan enintään siihen määrään saakka, mitä vastaava palvelu olisi maksanut kotimaan julkisessa terveydenhuollossa.

Lakimuutos perustuu EU:n potilasdirektiiviin. Palvelun on kuuluttava terveydenhuollon palveluvalikoimaan Suomessa, ja se olisi tullut antaa vastaavassa tilanteessa julkisessa terveydenhuollossa.

Tämä ei ole innostanut kansanjoukkoja terveysmatkailuun. Kela teki viime vuonna korvauspäätöksiä suunnilleen saman verran kuin edellisenäkin vuonna, jolloin korvausta yksityislääkärikäynnistä sai saman verran kuin kotimaassa tehdystä käynnistä maksettaisiin.

Kuluvalta vuodelta tilastotietoa ei vielä ole.

Korvaukset vain satoja tuhansia

Korvauksiin käytetty rahamäärä on kasvanut, mutta vain vähän.

– Näemme viime vuoden tilastoista, että maksettujen korvausten kokonaismäärä on aavistuksen verran noussut ja asiakkaiden saamat korvaukset ovat osassa palveluita hieman suurempia, kertoo suunnittelija Johanna Eklund Kelan Rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmästä.

Lue lisää: Kohta hoitoa voi hakea ulkomailta ja Kela maksaa

Kun vuonna 2022 ennen lakimuutosta korvauksia ulkomailla annetusta hoidosta maksettiin yhteensä noin 190 000 euroa, viime vuonna summa oli 280 000 euroa. Uuden korvausmallin mukaisia päätöksiä tehtiin viime vuonna yhteensä 2600. Tähän sisältyvät myös hylkäävät päätökset.

Viroon hammaslääkäriin

Suosituimmat maat ovat Viro ja Espanja, kertoo Eklund. Yli puolet Kelan tekemistä korvauspäätöksistä koskee Virossa tehtyä hammashoitoa.

Espanjassa tehtyjä lääkärikäyntejä on korvattu muutamia satoja. Maassa toimii suomalaisia lääkäreitä, jotka tarjoavat siellä lääkäripalveluja ja Kelasta haetaan korvausta näistä käynneistä.

Hammashoidon jälkeen pääosa hakemuksista koskee ulkomailla tehtyjä erikoislääkärikäyntejä. Näiden hakemusten kohdalla tehdään enemmän hylkääviä päätöksiä, koska erikoislääkärikäyntiin vaaditaan yleislääkärin lähete, jotta se korvattaisiin. Lähete voi olla koti- tai ulkomaiselta lääkäriltä. Tällä pyritään rinnastamaan käynnit kotimaan julkiseen terveydenhuoltoon, jossa lähete on oltava.

– On myös erikoisempia, pitkäkestoisiakin hoitoja, mutta ne ovat harvinaisempia, Eklund kertoo.

Ensin pitää maksaa itse

Etenkin kalliimpien hoitojen kohdalla hoitoon hakeutumista rajoittaa se, että hoidot on ensin itse maksettava, eikä korvauksesta voi saada sitovaa ennakkopäätöstä, ainoastaan arvion siitä onko sitä mahdollista saada. Tätä kutsutaan ennakkoilmoitukseksi.

– Henkilöllä on mahdollisuus selvityttää Kelassa etukäteen, voiko hän saada korvausta ja minkä verran. Ajatuksena on mahdollistaa pohdinta ja minimoida riskejä. Mahdollinen korvaus päätetään, kun hoito on annettu ja maksettu, Eklund kertoo.

Hoitoon voi hakeutua myös ilman ennakkoilmoitusta.

Korvaus kotimaan kustannusten mukaan

Esimerkiksi lonkkaleikkausta jonottava suomalainen voisi hakeutua hoitoon ulkomaiseen yksityissairaalaan ja saada tietyin edellytyksin Kelasta korvausta. Tällaisia tapauksia ei juuri ole, mutta niitä voisi olla.

Lue lisää: Mikä ihmeen terveysmatkailu?

Kun potilas hakee korvausta leikkauksen jälkeen, Kela kysyy hänen hyvinvointialueeltaan, kuuluuko ulkomailla saatu hoito palveluvalikoimaan ja olisiko potilas saanut hoitoa hyvinvointialueellaan.

– Jos hän on ollut hyvinvointialueen leikkausjonossa, on selvää, että leikkaustarpeen arvio on tehty ja leikkaukseen on ollut lähete, Eklund toteaa.

Korvausta maksetaan sen mukaan, mikä on vastaavan hoidon todellinen kustannus omalla hyvinvointialueella. Jos ulkomailla saatu hoito on kalliimpaa, loppu jää itse maksettavaksi. Matkakorvauksia maksetaan sen mukaisesti kuin niitä olisi maksettu omaan lähisairaalaan.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030