Jäsen

Konkarit – kultaa vai ongelmajätettä?

Akava pyrkii vähentämään yli 55-vuotiaisiin kohdistuvaa ikäsyrjintää työelämässä.

Sari Kosonen

Yli 55-vuotiaat kohtaavat työnhaussa ja työelämässä usein ikäsyrjintää, vaikka heillä on paljon osaamista ja kokemusta, ja syrjintä on kiellettyä. Tämä ilmenee myös akavalaisten liittojen tekemistä tutkimuksista.

Akavan tilaisuudessa 23. lokakuuta esiteltiin Insinööriliiton, Tekniikan Akateemisten ja Suomen Ekonomien tekemien jäsenkyselyjen tuloksia. Niiden mukaan yli viisikymppiset kohtaavat ikäänsä liittyviä kielteisiä stereotypioita sekä kokevat ikänsä haittaavan uralla etenemistä ja uuden työpaikan saamista. Pahimmillaan he ovat kuulleet olevansa ongelmajätettä.

Aktiivisesti ikäsyrjintään puututaan vain harvoissa työpaikoissa. Syrjintää kokeneiden mielestä ikäsyrjintään ei yleensä puututa lainkaan.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää ikäsyrjinnän, mutta se ei ole onnistunut torjumaan ongelmaa. Kyselyihin vastanneiden mielestä tarvitaan ennen kaikkea asenteiden ja käytäntöjen muutosta.

Lindströmin selvitys valmistumassa

Akavan jäsenliittojen kyselyiden tuloksista ja yli 55-vuotiaiden työllistymisestä keskustelivat tilaisuudessa entinen työ -ja oikeusministeri Jari Lindström ja Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra .

Lindström valmistelee hallituksen nimeämänä selvityshenkilönä ratkaisuehdotuksia, joilla yli 55-vuotiaiden työllistymistä ja työuran jatkumista voidaan edistää työvoimapolitiikan keinoilla. Selvitys julkaistaan lokakuun lopussa.

– Ikäsyrjintä on suuri ongelma. Ei ole ensimmäinen kerta, kun asiasta keskustellaan. Työkaluja ongelman ratkaisemiseksi on olemassa, ne vaan pitää ottaa käyttöön, Lindström sanoi.

Myös Kopra piti tilannetta synkkänä.

– Ikäsyrjintä on sekä yhdenvertaisuusasia että kansantaloudellinen kysymys. Nyt puhutaan yli 55-vuotiaiden tilanteesta, mutta pian pitää alkaa puhua siitä, miten saada yli 65-vuotiaat pysymään työelämässä, Kopra sanoi.

Akava käynnistää kampanjan

Akava aloittaa lokakuun lopussa Konkarit-kampanjan.

Viestinä on, että yli 55-vuotiailla on työintoa, kekseliäisyyttä ja osaamista, joka kannattaa ottaa työpaikoilla käyttöön. Akava kannustaa päättäjiä ja työnantajia ottamaan huomioon konkareiden eli työelämässä jo pidempään olleiden arvon.

Lue lisää: Yli puolet 65–74-vuotiaista kokee itsensä täysin työkykyiseksi

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030