Jäsen

Kausi kuosissa

Lääkäriliiton valtuuskunta sai kevätkokouksessa valmiiksi kautensa pisimpään valmistellun päätöksen. Eutanasian laillistamista vastustetaan edelleen. Syksyllä odottaa uuden valtuuskunnan valinta.

Pekka Nykänen

Olikohan tämä vähäksi aikaa tässä?

Ajatukselta ei voinut välttyä sen jälkeen, kun valtuuskunta oli nuijinut pitkän keskustelun ja äänestyksen jälkeen päätöksen pöytään. Liitto vastustaa eutanasian ja lääkäriavusteisen itsemurhan laillistamista.

Kanta on ollut pitkään sama.

Vuonna 2016 oltiin samaa mieltä. Samoin vuonna 2020. Ja vuonna 2022.

Silloin valtuuskunta päätti kuitenkin käsitellä asian uudelleen keväällä 2024 huolellisen valmistelun pohjalta.

Ja huolellinen se oli.

Liiton eettisen neuvottelukunnan selvityksessä on yli sata sivua. Se valottaa eutanasiaa useista kulmista: ongelmia, joita sillä halutaan ratkaista, etiikkaa, käytäntöjä muissa maissa, saattohoitoa ja lainsäädäntöä.

Jäsenten mielipiteitä selvitettiin Tampereen yliopiston kyselyllä. Järjestettiin keskustelutilaisuus ja vierailtiin Hollannissa.

Valtuuskunta sai eteensä myös kattavan paperin eutanasiapäätöksen uhista ja mahdollisuuksista.

Pallo poliitikoilla

Kun kanta jäi taas ennalleen, ilmaan nousee toivetta ettei asiaan tarvitsisi pian palata.

– Eettiset periaatteet muuttuvat hyvin hitaasti. Lisäksi terveydenhuolto on huonossa jamassa, joten keskittyisin eutanasiakannan sijasta nyt sen korjaamiseen, sanoo Eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju .

Hallituksen puheenjohtaja Niina Koivuviita on samoilla linjoilla.

– Toivon, että kanta olisi tässä ainakin seuraavan valtuuskuntakauden yli.

Koivuviita muistuttaa, että pallo on seuraavaksi poliitikoilla. Eutanasiaa tukeva kansalaisaloite on saanut nimet kasaan ja on tulossa eduskuntaan.

– Jos lainsäätäjä alkaa asiaa edistää, Lääkäriliiton pitää osallistua keskusteluun ja tuoda kannastaan riippumatta esiin, miten lakikirjaukset kannattaisi tehdä, Koivuviita sanoo.

Ei hanskoja tiskiin

Valtuuskunnan keskustelussa käytettiin liki 30 puheenvuoroa. Odotuksia oli ladattu, sillä Tampereen yliopiston lääkäreille tekemän kyselyn mukaan enemmistö lääkäreistä kannatti ensimmäisen kerran eutanasiaa.

Hallituksen pohjaesitys oli pitää kanta ennallaan. Lähes kaikki puhujat kannattivat sitä, ja äänestyksessä enemmistö oli selvä.

Vastaehdotuksen tehnyt Juha Hänninen kertoo olevansa pettynyt. Hän olisi halunnut, ettei Lääkäriliitto ottaisi eutanasiaan kantaa lainkaan.

– Päätös oli odottamattoman konservatiivinen, Hänninen sanoo.

– Ajattelin että Britannian lääkäreiden vuoden 2021 päätös lieventää kantaansa olisi vaikuttanut meilläkin. Varsinkin kun meillä suurempi osuus lääkäreistä kannattaa eutanasiaa.

Hänninen ei ole valmis lyömään hanskoja tiskiin.

– En ole henkilökohtaisella ristiretkellä, enkä joka vuosi päätäni seinään hakkaa. Tuskin tämä tähän silti jää. Eutanasia on minulle tärkeä asia, jota olen ajanut 15 vuotta, ja aion jatkaa. Katsotaan ensin, mitä eduskunta päättää, hän sanoo.

Lakeja vaikea tehdä

Niina Koivuviita kertoo olevansa ylpeä siitä, miten perusteltua keskustelu oli. Kaikki puolet tulivat hänen mukaansa esiin, ja kiitettävän suuri osa puheenvuoroista kantoi huolta potilasturvallisuudesta sekä terveydenhuollon valmiudesta eutanasiaan.

– Odotin lääkäreille tehdyn kyselyn perusteella, että keskustelu olisi ollut jakautuneempaa, hän kertoo.

– Vaikuttaa siltä, että taustamateriaalit ohjasivat valtuutettujen ajattelua yksilön mielipiteistä kohti profession näkökulmaa, hän sanoo.

Marjo Parkkila-Harjun mukaan Eettinen neuvottelukunta piti kannan pitämistä ennallaan tärkeänä, koska muu olisi muuttanut potilas-lääkärisuhdetta.

– Kärsimyksen lievittäminen kuolemalla sopii huonosti lääkärin etiikkaan. Kärsimykselle on niin paljon muutakin tehtävissä, ja vasta kun kaikki on sen eteen tehty, voitaisiin nähdä tarvetta eutanasialle.

Mitä enemmän neuvottelukunta eutanasiaa pohti, sitä selvemmäksi tuli Parkkila-Harjun mukaan myös se, että toimivaa lainsäädäntöä olisi vaikea saada.

Materiaali vaikutti

Hännisen vastaehdotuksen jälkeen ensimmäisen puheenvuoron pitänyt Perttu Liuska kertoo painiskelleensa kantansa kanssa. Perehtyminen taustamateriaaliin ja palliatiivisen erikoisalan lääkäreiden vastaukset kyselyssä, saivat hänet kallistumaan hallituksen kannalle.

Keskustelun tasoa hän kiitteli.

– Keskustelu oli vaikeasta aiheesta huolimatta sivistynyttä ja asiallista.

Myös Liuska kertoo yllättyneensä Hänninen ehdotuksen heikosta kannatuksesta.

Kirjoittaja

Pekka Nykänen


Faktat

Näin valmistelu eteni

1 Käsitteiden määrittely

2 Aiemman tiedon yhteen kokoaminen

3 Tutustumiset tilanteeseen eri maissa

4 Nykytilanteen juridinen kuvaus

5 Tampereen yliopiston koordinoima tutkimus

6 Yhteiskeskustelu terveydenhuollon ammattiryhmien eettisten toimielinten kesken

7 Keskustelutilaisuudet lääkärien kesken

8 Ehdotuksen hahmottaminen ja muotoilu

9 Valtuuskunnan käsittely

Uusi valtuuskunta valitaan syys-lokakuussa

Lääkäriliiton seuraava valtuuskunnan vaali on syys-lokakuussa.

Ehdokaslistat sekä vaaliliittoja ja -renkaita koskevat asiakirjat pitää toimittaa vaalilautakunnalle perjantaihin 23.8.2024 klo 15.00 mennessä.

Vaali toteutetaan sähköisen äänestyksen ja postivaalin yhdistelmänä. 

Äänestys alkaa 24. syyskuuta 2024 ja päättyy 28. lokakuuta 2024 klo 16.

Uusi valtuuskunta pitää ensimmäisen kokouksensa joulukuussa. Kausi on kolmivuotinen.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2021 annettiin 14 285 ääntä. Äänestysprosentti oli 51,4.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030