Yksityislääkärin mahdollisuus sopia palkkioistaan kapenee
Yhä useammin yksityisellä lääkäriasemalla työskentelevä ammatinharjoittaja törmää siihen, ettei voikaan itse hinnoitella palveluitaan, vaikka se on yrittäjän perusoikeus. Syynä on ostopalvelusopimusten yleistyminen.
Tyypillisesti lääkäriasema neuvottelee yrityksen tai kunnan kanssa valmiin paketin esimerkiksi työterveyshuollosta. Hinnat on kilpailutuksessa tingitty mahdollisimman alas eikä niistä juuri neuvotella. Vaihtoehdot jäävät vähiin: lääkäri voi joko hyväksyä ehdot tai pudottaa kyseiset asiakkaat pois listoiltaan. Jälkimmäinen voi tarkoittaa isoakin lovea kukkaroon.
Herää kysymys, voidaanko menettelyyn puuttua. Castren & Snellmanin kilpailuoikeuden asiantuntija Hannele Huimalan mukaan keinot ovat vähissä – lääkäri voi ainoastaan yrittää neuvotella omalta osaltaan sopimuksestaan lääkäriaseman kanssa.
– Lääkärin kannalta tilanne on hankala. Lääkäriasemat ovat neuvottelukumppaneina yksittäisen lääkärin näkökulmasta vahvoja toimijoita, Huimala myöntää.
Vaikutuskeinot vähissä
Huimala ei ihmettele, että asia herättää lääkärien keskuudessa hämmennystä. Ammatinharjoittajana toimiminen yleistyy, ja monelle tilanne on uusi. Asema on erilainen kuin virka- tai työsuhteessa, sillä ammatinharjoittaja kuuluu kilpailulain piiriin.
Lain lähtökohta on se, että ammatinharjoittajan täytyy tehdä itsenäiset päätökset omasta hinnoitteluistaan sopimuskumppaneidensa kanssa. Hän ei voi pirauttaa kavereille tai sopia esimerkiksi kahvipöydässä yhteistuumin kollegoidensa kanssa, millä hinnalla lähtee palvelujaan myymään. Tällöin on kyse laittomasta hintojen sopimisesta ja kilpailun rajoittamisesta.
– Kaikenlainen sopiminen ja keskustelu hinnoista on kielletty. Myöskään liitot tai yhdistykset eivät voi osallistua keskusteluun tai olla suosittelemassa ammatinharjoittajien hintoja. Siinä ollaan nopeasti hyvin isoissa ongelmissa, toteaa Castren & Snellmanin kilpailuoikeuden asiantuntija Kiti Karvinen.
Varoittavia esimerkkejä löytyy. Jotkin liitot ovat saaneet liikevaihtoonsa nähden isoja, kymmenientuhansien eurojen sakkoja, kun ovat julkisessa keskustelussa yrittäneet vaikuttaa elinkeinonharjoittajien hinnoitteluun. Viimeisin tapaus on helmikuulta: markkinaoikeus määräsi Leipuriliitolle 15 000 euron sakot.
– Lääkärit eivät myöskään voi keskustella tai päättää yhteisesti toimista, joilla saadaan lääkäriyrityksen sopimusehtoja muutettua. Se on kollektiivinen boikotti, ja se on kielletty, Karvinen muistuttaa.