Sydänsairaala kiistää HUS:n syytökset
Toimitusjohtaja pitää epäilyksiä vääristä indikaatioista vakavina.
HUS on synnyttänyt keinotekoisen kiistan, jota ei oikeasti ole olemassa, katsoo TAYS:n Sydänsairaalan toimitusjohtaja Kari Niemelä.
– Terveydenhuollon tarkoituksena on tuottaa potilaalle hyvää hoitoa. Kyseessä ei ole mikään tuottajien välinen kamppailu ja kilpailu, hän sanoo.
Niemelä kommentoi pari päivää sitten uutisoitua tilannetta, jossa HUS perää TAYS:n Helsingissä toimivalta Sydänsairaalalta perusteita laskutukselle. HUS:n johtajien mielestä sairaala laskuttaa potilaiden hoidosta liikaa, ja heillä on myös epäilyksiä löyhistä indikaatioista.
Niemelä on kardiologi ja pitää väitteitä vääristä indikaatioista jopa loukkaavina. Hänestä Valvira olisi oikea taho asiassa.
– Syytös, että emme noudata Käypä hoito -suosituksia, on aika vakava, ja pitäisi pystyä spesifioimaan. Suomen Kardiologisen seuran keräämien tietojen mukaan mitkään indikaattorit eivät osoita, että Sydänsairaalassa tehtäisiin toimenpiteitä enemmän kuin muualla.
Epikriisien pyytäminen hämmentää
HUS on pyytänyt Sydänsairaalalta epikriisejä laskutuksen selventämiseksi. Kari Niemelä pitää tätä hämmentävänä. Hän muistuttaa, että lain mukaan epikriisejä ei saa luovuttaa ilman potilaan lupaa. Sairaala on antanut niitä tietoja, joita vallitsevan käytännön mukaan voi antaa.
Hän huomauttaa myös, että sairaalan laskutus tapahtuu omistajan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toimesta. Syytteet kalliista toimenpiteistä ovat hänen mukaansa perättömiä.
– Meidät on auditoitu, ja hinnat ovat kilpailukykyiset. Useassa toimenpiteessä olemme edullisin yliopistosairaala Suomessa.
Sydänsairaalan markkinoinnin arvostelusta Niemelä toteaa, että HUS markkinoi itsekin aggressiivisesti.
"Ei valuvikaa valinnanvapaudessa"
HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén esitti, että erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa olisi valuvika ja helsinkiläisillä piikki auki Sydänsairaalan kalliimpaan hoitoon.
– Valuvikaa ei voi olla. Esimerkiksi rytmihäiriön osalta hoitotakuu ei Helsingissä toteudu, ja potilaat joutuvat odottamaan. Haluaako HUS vaikuttaa poliittisella tasolla, että valinnanvapaus estettäisiin Suomessa? Kari Niemelä kysyy.
Niemelä toteaa, että sote-uudistuksen tavoite on kehittää toimintaa. Sydänsairaala haluaa pöllyttää julkista terveydenhuoltoa. Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus toteutuu tällä hetkellä vaillinaisesti.
– Jos yksityiset toimijat kehittävät toimintaansa, se ei herätä reaktioita. Me olemme lähteneet siitä, että julkinenkin sektori voi kehittää toimintaansa ja haastaa yksityistä sektoria. Tämä koetaan sitten suureksi uhaksi, Niemelä sanoo.
– Tämä on osa sote-myllerrystä, joka muuttaa terveydenhuoltoa. Yksityisen sektorin odotus on, että julkinen menettää paljon. Julkinen käy siilipuolustukseen ja puolustaa reviirejään sen sijaan, että kehittäisi toimintojaan.
Kuva: TAYS Sydänsairaala