Ajan­kohtai­sta

Sulkijalihaksen vauriot lisääntyneet synnytyksissä

Vuonna 1997 peräaukon sulkijalihaksen repeämä todettiin yhdellä viidestä sadasta synnyttäjästä, mutta nykyisin jo yhdellä sadasta. Erot sairaaloiden välillä ovat kolminkertaiset, kertoo Kuopion yliopistossa tarkastettava Sari Räisäsen väitöstutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/raisanen.jpg
Yksi alatiesynnytyksen ikävimmistä komplikaatioista on peräaukon sulkijalihakseen asti ulottuva repeämä, jonka ilmaantuvuus on terveystieteiden maisteri Sari Räisäsen väitöstutkimuksen mukaan lisääntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana huomattavasti. Vuonna 1997 se todettiin yhdellä viidestä sadasta synnyttäjästä, mutta nykyisin jo yhdellä sadasta.

Sulkijalihasrepeämien lisääntyminen selittyy osittain synnyttäjien hoidossa tapahtuneilla muutoksilla, sillä imukuppiavusteiset synnytykset ovat yleistyneet ja välilihanleikkaukset vähentyneet. Sulkijalihasrepeämien ilmenevyydessä ja synnytystoimenpiteiden käytössä on tutkimuksen perusteella huomattavia sairaalakohtaisia eroja.

Erot ensisynnyttäjien sulkijalihasrepeämien ilmenevyydessä maamme viiden yliopistosairaalan välillä ovat jopa kolminkertaisia, ja ne voivat kertoa eroista hoidon laadussa tai eroista repeämien tilastoinnissa ja diagnosoinnissa. Sairaaloiden välillä on huomattavia eroja muun muassa välilihanleikkauksen käytössä.

Peräaukon sulkijalihasrepeämän riski on tulosten perusteella suurin ensimmäisessä alatiesynnytyksessä. Muita riskitekijöitä ovat imukuppi- ja pihtisynnytys, lapsen suuri syntymäpaino ja synnytyksen ponnistusvaiheen pitkittyminen. Välilihanleikkaus vähentää sulkijalihasrepeämän riskiä, mutta kyseisen toimenpiteen rutiininomaista käyttöä ei kuitenkaan suositella, vaan sen oikea kohdentamien vaatii lisätutkimusta ja hoitokäytäntöjen selvittämistä.

Suomessa muita Pohjoismaita harvinaisempi

Eriasteisten synnytysrepeämien esiintyvyys on valittu yhdeksi potilashoidon laatua kuvaavaksi tunnusluvuksi OECD- ja Pohjoismaissa. Verrattaessa muihin Pohjoismaihin kyseinen komplikaatio on Suomessa kuitenkin suhteellisen harvinainen: vuonna 2008 se todettiin Ruotsissa 3,5 prosentilla ja Islannissa jopa 5,6 prosentilla kaikista synnyttäjistä. Peräaukon sulkijalihaksen repeämä korjataan päivystysluonteisella korjausleikkauksella, josta huolimatta noin viidesosa naisista kärsii edelleen pysyvästä ja noin puolet jonkinasteisesta ulosteen pidätyskyvyttömyydestä. Peräaukon sulkijalihasrepeämällä on siis merkittäviä pitkäaikaisia vaikutuksia naisen terveyteen ja elämänlaatuun.

Kuopion yliopistossa tehdyn ja 4. maaliskuuta tarkastettavan väitöstutkimuksen aineistona käytettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syntyneiden lasten rekisterin ja hoitoilmoitusrekisterin tietoja eli tutkimus oli tyypiltään rekisteritutkimusta. Sen perusjoukko muodostui kaikista vuosien 1997 ja 2007 välisen ajanjakson yksisikiöisistä alatiesynnytyksistä, joita oli kaikkiaan 514 741.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030