Soten valvonta voi siirtyä valtiovarainministeriöön
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaan kaavaillaan suuria muutoksia. Hallitus on linjannut – jo huhtikuussa – että aluehallintovirastot lakkautetaan ja sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan päällekkäisyydet perataan. Samaan aikaan valtiovarainministeriön alle perustetaan uusi lupaohjaus- ja valvontavirasto.
Muutosten myötä sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta voi siirtyä valtiovarainministeriön alaisen uuden keskusviraston vastuulle. Kaikki on kuitenkin vielä avoinna, ja päätöksiä asiasta odotetaan.
– Hallitus on linjannut, että päällekkäisyydet nykyisten aluehallintovirastojen ja keskusvirastojen tehtävissä puretaan. Soten valvonnassa on päällekkäisyyksiä aluehallintovirastoissa ja Valvirassa, kertoo osastopäällikkö, ylijohtaja Kirsi Varhila STM:stä.
Hallitus ei linjauksessaan kuitenkaan totea, mihin suuntaan päällekkäisyydet puretaan. Vielä ei ole päätöstä siitä, siirtyvätkö aluehallintovirastojen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontatehtävät uuteen keskusvirastoon vai Valviralle. Niinkin voi käydä, että myös Valviran valvontatehtävät siirtyisivät uuteen keskusvirastoon.
– Päällekkäisyydet puretaan, se on selvää, mutta emme vielä tiedä muutoksen suuntaa, Varhila toteaa.
– Tämä on mitä suurimmassa määrin poliittinen päätös, joka täytyisi tehdä pian, koska asiaa koskevien lakipykälien pitäisi olla valmiina marraskuussa.
– Uudessa sotessa palvelutuotanto valinnanvapausmalleineen tulee kokonaan muuttumaan. Se vaatii suuria muutoksia myös valvontaan, Varhila sanoo.
Valvonta edellyttää asiantuntemusta
Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen näkee, että sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät aluehallintovirastojen tehtävät pitäisi koota STM:n alaiseen virastoon, eli Valviraan.
– Yksi lupa- ja valvontavirasto olisi selkeä ratkaisu potilaille, asiakkaille ja toiminnan harjoittajille.
Partanen muistuttaa, että sote-uudistuksen myötä valvonnan rooli korostuu entisestään.
– Valvonnan pitää olla hyvin järjestettyä. Se edellyttää vahvaa soten asiantuntemusta ja vankkaa tietopohjaa.
Asian valmistelu saa kritiikkiä
Suomen Lääkäriliitto ja Lääkäriseura Duodecim ovat yhdessä ilmaisseet huolensa aikeista siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta uuteen keskusvirastoon ja pois STM:n alaisuudesta. Lääkärijärjestöt pelkäävät, että se vaarantaisi sote-uudistuksen tavoitteita ja potilasturvallisuutta.
– Valviran tehtävät edellyttävät lääketieteen ja terveydenhuollon syvällistä osaamista, muistuttaa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.
Halila näkisi järkevämmäksi sellaisen vaihtoehdon, jossa aluehallintovirastojen valvontatoiminta ja Valvira yhdistettäisiin yhdeksi organisaatioksi.
Hän kokee, että asiaa on valmisteltu salassa.
– Se on valitettavaa, kun on kyse merkittävistä päätöksistä. Se ei osoita hyvää hallintotapaa.