Ajan­kohtai­sta

Osteoporoosin hoidosta nousi keskustelu tiedeyhteisössä

Liikaa lääkkeitä vai ei? Teppo Järvisen tutkimukset jakavat näkemyksiä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/TeppoJarvinenweb.jpg

Liikaa lääkkeitä vai ei? Teppo Järvisen tutkimukset jakavat näkemyksiä.

Professori Teppo Järvisen ja tutkijaryhmän artikkelit ovat herättäneet keskustelua osteoporoosin hoidosta sekä Suomessa että maailmalla.

Tutkijat kyseenalaistavat ­vallitsevan käytännön lonkkamurtu­mien ehkäisyssä. He katsovat, että valtaosa ­iäkkäiden murtumista johtuu kaatumisista, ei osteoporoosista, ja että lääke­hoidon hyöty on marginaalinen. Parasta ­ehkäisyä olisivat tupakoimattomuus, fyysinen aktiivisuus ja terveellinen ruoka­valio.

Artikkelit julkaistiin BMJ:ssa ja Journal of Internal Medicine -lehdessä. Muun muassa arvostettu American ­Society for Bone and Mineral Research otti kirjoituksiin terävästi kantaa.

ASBMR:n mukaan kirjoittajat ovat ­valinneet viitteitä tarkoitushakuisesti ja osteoporoosilääkkeitä käytetään itse ­asiassa liian vähän.

– BMJ:n artikkeli on herättänyt paljon keskustelua ja hämmennystä. Tiedemaailmassa se on saanut aikamoisen täys­tyrmäyksen, sanoo HUS:n endokrino­logian ylilääkäri, osteoporoosin Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Leo ­Niskanen.

Liikaa puutteita ja kiistanalaisuuksia

Niskanen katsoo, että artikkeleissa on monta puutetta ja kiistanalaista asiaa.

– Kirjoituksissa sanotaan, että luun­tiheysmittausta ei tulisi käyttää lainkaan, osteoporoosin lääkehoito on turhaa ja ­että elintapahoidot olisivat laiminlyötyjä. Nämä ovat kestämättömiä väitteitä.

Niskanen huomauttaa, että kaatumisten ehkäisystä osteoporoottisten murtumien vähentämisessä ei ole tutkimusnäyttöä.

– On tiedetty jo pitkään, että lääkkeiden teho lonkkamurtumien estossa ei ole yhtä hyvä kuin nikamamurtumien estossa. Se, ettei niillä olisi mitään vaikutusta, ei pidä paikkaansa.

– Näkökulmia on useita, ja on hyvä, että keskustellaan, Niskanen toteaa.

Keskustelulta hän toivoo rakentavuutta. Toiminta on epäeettistä, jos potilaat jättävät tarpeelliset hoidot kesken uutisoinnin takia.

Käypä hoito -suositus pöydälle?

BMJ:n Too much medicine -sarjassa julkaistu artikkeli on muun muassa poikinut enemmän vastineita kuin yksikään sarjan aiemmista artikkeleista. Vastaanotto ei yllättänyt Helsingin yliopiston ­ortopedian professorina työskentelevää Teppo Järvistä.

– Oli onnekasta saada artikkeli julkaistua foorumilla, jossa myös ymmärrettiin odottaa, että kimppuun hyökätään.

Järvinen harmittelee, että kritiikkiä esitetään liiaksi tunnetasolla. Artikkeli on käynyt läpi BMJ:n vertaisarvioinnin. Järvinen kaipaa kriitikoilta yksityiskohtiin ja tieteelliseen argumentaatioon pureutuvaa keskustelua, mutta kirjoittajia ei ole pyydetty sellaiseen.

– Nyt tuntuu siltä, että tämä on viimeinen juttu, jonka kirjoitan osteo­poroosista. Olen sanonut, mitä on sanottavaa. Ala on niin korruptoitunut.

Järvisen mukaan artikkeli asettaa ­suomalaisen Käypä hoito -suosituksen outoon valoon, ja sitä olisi syytä tarkastella uudestaan.

Käypä hoito -työryhmän Leo Niskanen toteaa, että suosituksiin ei tehdä muutoksia yhden artikkelin pohjalta.

Miia Soininen
Kuva: Helsingin yliopisto/Päivi Lehtinen
Kuvassa Teppo Järvinen

Lue myös Lääkärilehden pääkirjoitus Jyrähdykset eivät ole keskustelua

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030