Ajan­kohtai­sta

Odotusajat näkyvät netissä lähes reaaliajassa

Kanta–Hämeen sairaanhoitopiiri kertoo netissä lähes reaaliajassa asiakkaiden hoitoon pääsyn ja keskeisten leikkausten odotusajat.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Turun yliopistollinen keskussairaala näyttävät asiakkaiden jonotusajat lähes reaaliajassa verkkosivuillaan. Kanta-Hämeessä asiakkaat voivat seurata kuinka kauan hoitoon pääsyä tai esimerkiksi leikkausta tarvitsee odottaa.

– Hoidon saatavuus kohtuullisessa ajassa on erittäin tärkeää niin potilaan itsensä kuin myös koko yhteiskunnan kannalta. Jonottaminen ei paranna ketään ja myös lisää sairauden aiheuttamaa haittaa potilaalle ja kustannuksia kaikille. Pyrimme haastamaan jonotietojen jatkuvalla seurannalla julkaisulla itseämme ja myös muita sairaanhoitopiirejä kehittämään hoidon nopeampaa saatavuutta, painottaa tiedotteessa KHSHP:n johtaja Hannu Juvonen.

Juvonen jatkaa, että puolen vuoden odotusajat leikkauksiin eivät ole tätä päivää. Siksi tavoitte on asetettu korkealle.

– Ammattilaisemme ovat tehneet hyvää työtä prosessiemme kehittämisessä ja tällä hetkellä olemme jo THL:n vertailujen perusteella Suomen kärkipäätä hoitoon pääsyssä, mutta erittäin kovaksi tavoitteeksi on nyt asetettu 30 päivän mediaaniraja niin hoitoon pääsyn ensikontaktiin kuin keskeisimpien leikkausten odotusajoillekin.

Kuinka monta potilasta jonossa

Verkkosivuilla nähtävät ratkaisut poikkeavat toisistaan. Turussa yhteispäivystyksessä käytössä oleva ratkaisu on koruttomampi, mutta silti yhtä toimiva. Sivustolta näkee kuinka monta potilasta on edellä jonossa ja kuinka kauan oman tilanteen arviointia joutuu odottamaan. Päivystyksen luonteesta johtuen tilanne jonossa voi muuttua yllättäen. Akuutti- ja hätäpotilaat menevät kiireettömien potilaiden edelle.

– Ajoittain asiakkaamme ihmettelevät niin sanotun nopean linjan lääkärin äkillistä poistumista kyseisen linjan vastaanottotyöstä, mutta tällöin hän voi olla kiinni esimerkiksi hätätilapotilaan hoidossa tai puhelinohjeistuksessa, TYKS:n päivystyksen ylilääkäri Teemu Elomaa kertoo tiedotteessa.

Lue myös

Liikennevalojen värit kertovat

Kanta-Hämeen eOdotus-jonomittari on kehitetty hämeenlinnalaisen Flowmedik Oy:n kanssa. Mittari vilkkuu liikennevalon tapaan vihreänä, jos mediaaniajan tavoite täyttyy ja keltaisena sen jälkeen aina kolmen kuukauden rajaan asti. Jos kolmen kuukauden raja ylittyy, väri muuttuu punaiseksi.

Mediaaniodotusaika tarkoittaa jonon keskimmäisen potilaan odotusaikaa, eikä sitä pidä sekoittaa keskiarvoon.

– Monet pääsevät hoitoon mediaaniaikaa nopeammin ja toisaalta usein leikkaukseen pääsyä saattaa hidastaa esimerkiksi se, että potilaan terveydentilassa on muuta hoidettavaa ennen operaatiota. Olemme pyrkineet huomioimaan esimerkiksi ripeän hammashoidon prosesseissamme ja siitä on saatu erinomaisia tuloksia, Juvonen kiittää.

Kuva: Kuvakaappaus KHSHP:n verkkosivuilta

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030