Ajan­kohtai­sta

Muistijumppa lisää dopamiinin eritystä

Hermovälittäjäaine dopamiinin eritys lisääntyy muistiharjoittelun myötä tietyissä aivojen osissa, kertoo Science-lehdessä julkaistu suomalais-ruotsalainen tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_aivomalli_pienempi.jpg
Hermovälittäjäaine dopamiinin eritys lisääntyy muistiharjoittelun myötä tietyissä aivojen osissa, kertoo Science-lehdessä julkaistu suomalais-ruotsalainen tutkimus.

Työmuistin harjoittelu lisää dopamiinin eritystä aivokuoren alla sijaitsevassa häntätumakkeessa, jossa dopamiinitoiminta on erityisen vilkasta.

– Tulos kertoo dopamiinin merkityksestä ihmisen työmuistin säätelyssä ja aivojen joustavuudessa, tutkijat toteavat.

Tutkimuksessa kymmenen nuorta miestä harjoitteli työmuistiaan tietokoneohjelman avulla 45 minuuttia kolmesti viikossa viiden viikon ajan.

Harjoitustehtävissä mm. esitettiin peräkkäin kirjaimia, ja koehenkilön piti muistaa neljä viimeistä kirjainta kirjainsarjan yhtäkkiä loppuessa. Kontrolliryhmä ei saanut minkäänlaista harjoitusta.

Koehenkilöiden työmuistisuorituksia mitattiin eri testeillä ennen ja jälkeen harjoitusjakson. Lisäksi kuvattiin työmuistitehtävän aikaista dopamiinitoimintaa aivojen tyvitumakkeissa positroniemissiotomografia (PET) -kameralla ennen ja jälkeen harjoitusjakson.

Harjoitusryhmä paransi selvästi työmuistisuorituksiaan, kun taas kontrolliryhmän työmuistissa ei tapahtunut muutoksia. Tämän lisäksi PET-kuvaus osoitti, että harjoitusjakson jälkeen dopamiinitoiminta lisääntyi vasemmanpuoleisessa häntätumakkeessa harjoitusryhmällä, mutta ei kontrolliryhmällä.

– Työmuisti on oleellinen osa ihmisen älyllistä suorituskykyä: se on kuin mielen työpöytä, lyhytkestoinen taltio, jossa kulloinkin käsiteltävät asiat ovat. Esimerkiksi Parkinsonin tautiin ja skitsofreniaan liittyy työmuistin toiminnan heikentymistä.

Tutkijoiden mukaan tulokset auttavat työmuistin häiriöiden ymmärtämistä ja kuntoutusmenetelmien kehittämistä.

Tutkimus tehtiin Tukholman Karoliinisen instituutin, Uumajan yliopiston, Turun yliopiston PET-keskuksen ja Åbo Akademin psykologian tutkijoiden yhteistyönä.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030