Ajan­kohtai­sta

Litium on tehokkain lääke kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön

Riski joutua uudelleen sairaalahoitoon oli pienin litiumlääkityksen aikana, selviää tutkimuksesta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla sairaalahoitoon joutumisen riski on pienin, jos he käyttävät lääkityksenä litiumia, selviää Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvisi myös, että psykoosilääkkeet tehoavat paremmin pitkävaikutteisina injektioina kuin suun kautta otettuna.

Tutkimuksessa seurattiin seitsemän vuoden ajan yli 18 0000 suomalaispotilasta, joita oli hoidettu aiemmin kaksisuuntaisen mielialahäiriön vuoksi sairaalassa. Jokaista potilasta käytettiin omana verrokkinaan eli lääkkeen käyttöjaksoa verrattiin lääkkeettömään jaksoon samalla potilaalla.

Tutkijat havaitsivat, että potilaiden riski joutua sairaalahoitoon litiumia käytettäessä oli 30 prosenttia pienempi kuin ilman lääkitystä. Riski oli myös 30 prosenttia pienempi, kun potilaille annettiin psykoosilääkkeitä pitkäaikaisina injektioina annosteltuna. Teho oli tabletteja huomattavasti parempi. Yleisimmin kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa käytettävä, tablettimuotoinen psykoosilääke ketiapiini, vähensi sairaalahoitoon joutumisen riskiä vain seitsemän prosenttia.

Lue myös

– Litiumia on viime vuosina määrätty potilaille entistä vähemmän, mutta näiden tulosten perusteella sen pitäisi olla edelleen ensisijainen lääke kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Pitkävaikutteiset injektiot ovat tehokas vaihtoehto potilaille, joille litium ei sovi, toteaa professori Jari Tiihonen.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman tutkimuksen tulokset on julkaistu JAMA Psychiatry -lehdessä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030