Länsi-Pohjan lääkärien tukema ulkoistus meni läpi
Suomen suurin ulkoistus toteutuu Meri-Lapissa.
Suurin osa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin lääkäreistä kannattaa kuntien ja Mehiläisen yhteisyritystä, arvioi lääkärien pääluottamusmies Pia Vittaniemi.
Tornio, Kemi, Keminmaa ja Simo lähtevät mukaan yhteisyritykseen, joka tuottaa terveyspalvelut Mehiläisen kanssa. Kunnat tekivät päätöksen maanantai-iltana. Asiasta uutisoi muun muassa Lapin Kansa.
Suomen tähän asti suurin terveydenhuollon ulkoistus meni läpi paikoin tiukankin äänestyksen jälkeen. Yhteisyrityksen toiminta tulee kattamaan Länsi-Pohjan keskussairaalan ja osan seudun perusterveydenhuollosta 15 vuoden ajan.
Pia Vittaniemen mukaan asia ei ole yksinkertainen, ja lääkäreillä on monenlaisia mielipiteitä. Kaikki toivovat, että työpaikat säilyisivät.
– Henkilökohtaisesti ajattelen, että on kaksi huonoa vaihtoehtoa ja toinen on vähemmän huono. Maakunnan myötä sairaalaa ollaan ajamassa alas. Yhteisyritys säilyttäisi työpaikat, ja toiminta jatkuisi suurelta osin ennallaan.
Lääkärien näkemys voi ratkaista
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki huomauttaa, että lääkärien näkemyksellä voi olla tärkeä merkitys Länsi-Pohjan kaltaisissa ulkoistuspäätöksissä. Vastaavat suunnitelmat ovat kaatuneet monella paikkakunnalla lääkärien vastustukseen.
Työntekijöillä vaa’assa painavat eläkkeet, lomat ja monet muut virkasuhteeseen liittyvät asiat.
– Savonlinnassa lääkärit ilmoittivat yhtä lukuun ottamatta, että jos yksityistäminen tulee, he irtisanoutuvat. Ilman lääkäreitä ei pysty pyörittämään sairaalaa, Myllymäki sanoo.
Ministeri huolissaan
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) oli Helsingin Sanomien mukaan huolissaan Meri-Lapin kuntien suunnitelmista. Asetelma on hankala tulevan maakunnan kannalta.
Kati Myllymäen mukaan ministeriö ei voi estää ulkoistusta nykyisen lainsäädännön kautta. Ainoa este voisi liittyä kiinteistön omistukseen, mutta hän uskoo juristien ratkaisevan sen.
– Tämä on Kemin keskussairaalan puolustustaistelu, ja taistelu Kemin ja Rovaniemen välillä on jatkunut jo pitkään. Yhdessä maakunnassa on kaksi sairaanhoitopiiriä, hän sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti viime viikolla ryhtyvänsä selvittämään Lapin sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamista osana maakunta- ja sote-uudistusta.