Kumpi puoli pitikään leikata?
Lääkäri leikkasi väärän kasvaimen, väärän polven, väärän potilaan, kerrotaan uutisissa. Olisiko leikkaussalin tarkistuslista estänyt vahingot?
- Tarkistuslistan avulla vältytään ainakin turhimmilta virheiltä, arvioi korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren HYKS:sta.
HYKS:n korvaklinikalla leikkaussalin tarkistuslistaa on käytetty vuodesta 2009.
- Aluksi kyseleminen tuntui ihmisistä vähän höpsöltä, koska monet asiat ovat itsestäänselvyyksiä, Blomgren sanoo.
Listan avulla on kuitenkin vältytty virheitä.
- Jossain vaiheessa tulee ajatus, että kyllähän me jo osaamme nämä. Silloin ei lueta listasta, vaan luotetaan ulkomuistiin. Sitten voi jäädä tarkistamatta niinkin yksinkertainen asia kuin että kumpi korva nyt pitikään leikata.
Blomgren kertoo, että aluksi osa henkilökunnasta harasi tarkistuslistan käyttöä vastaan. Henkilökunnan myöntyvyys on lisääntynyt, kun listan hyödyt on nähty. Myös potilaat tuntevat olonsa turvalliseksi huomatessaan, että asiat varmistetaan huolella.
Positiivisia esikuvia tarvitaan
Maailman terveysjärjestö WHO:n laatima tarkistuslista tunnetaan, mutta aina ja kaikkialla sitä ei vielä käytetä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on selvittänyt, miten leikkaussalin tarkistuslistan käyttöönotto onnistuu parhaiten. Annika Bröcklin opinnäytetyönä tekemän selvityksen mukaan johdon tuki, kokemus listan tarpeellisuudesta ja kaikkien osallisten sitoutuminen ovat tarpeen.
Tarkistuslistan perusmallia voi muuttaa erikoisalan mukaan eri tilanteisiin sopivaksi. Korvaklinikalla on haluttu pitää yksi malli, ettei erikseen tarvitsisi miettiä, onko käsissä oikea lista.
- Listan mukaan kysytään joka kerran, onko riski yli puolen litran verenvuotoon. Korvaleikkauksissa kysymys on vähän hassu, mutta ei siitä haittaakaan ole, Blomgren sanoo.
Tarkistuslistan käyttö vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja muistuttelua. Käyttöprosentti on korvaklinikalla noin 80, joten parantamisen varaa olisi vielä. Blomgrenin mukaan parhaiten tarkistuslistan käyttö sujuu, kun koko leikkaustiimi ottaa sen omakseen.
- Tarvitaan hyviä esikuvia mahdollisimman läheltä. Pelkästään konsernijohdon käskynä asia voi jäädä omaksumatta kunnolla.
HUS:ssa tarkistuslistan käyttö tuli pakolliseksi syksyllä 2011 operatiivisen tulosyksikön kaikissa leikkausyksiköissä. Viime syksystä lähtien listan käyttö on pitänyt aina merkitä leikkaussalien ohjausjärjestelmään.
Myös THL:n ylilääkäri Petri Volmanen kannattaa tarkistuslistan käytön kirjaamista sähköisiin järjestelmiin, jo senkin takia, että potilasvakuutuskeskus on vastikään ilmoittanut edellyttävänsä tarkistuslistan käyttöä. Lisäksi kirjaaminen antaa mahdollisuuden seurata tarkistuslistan käyttöä tiimi-, sairaala- ja maakohtaisesti.