Jalkapallo ottaa päähän
Huippujalkapalloilija kertoo lopettavansa ammattilaisuransa päävammojen takia. Pitäisikö nappulaliigassa ottaa asiasta opiksi?
Jalkapallon pelaaminen runtelee jalkoja ja katkoo akillesjänteitä, mutta se saattaa vaurioittaa myös päätä. FC Zürichin riveissä ammattilaisena pelaava Hannu Tihinen ilmoitti lopettavansa uransa päävammojen takia.
– Kroppa ja jalat toimivat vielä ok, mutta ratkaisu johtui päästä. Viime aikoina on taas tullut sen verran tällejä, ja kolhut ovat vaikuttaneet välillä näkemiseenkin. Kyllä tämä merkitsi sitä, että nyt on aika jättää kentät. Pääsuojus toi pelaamiseen pari vuotta lisää. Ilman sitä olisi maali jäänyt tekemättä Milanin verkkoon Mestarien liigassa viime syksynä, Tihinen kertoo Palloliiton tiedotteessa.
Suomessa on tuhansia nappulaliigalaisia. Pitäisikö Tihisen kokemuksista ottaa opiksi, HYKS:n Lastenklinikan lastenkirurgian yksikön vastaava lääkäri Tero Laine?
- Yleisellä tasolla en lähtisi suosittamaan junioripelaajille pääsuojusta. Sen taustalle tarvittaisiin laajempi selvitys vammoista ja tilanteista, joissa niitä syntyy. Kisalääkärit tietysti arvioivat tilanteet pelikentillä, lastenortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Laine vastaa.
Laineen mukaan Lasten ja nuorten sairaalaan ei ole tullut jalkapallon aiheuttamista päävammoista kärsiviä potilaita.
– Helsinki Cupin aikaan meillä on kyllä henkinen valmius sille, että potilaita tulee runsaammin. Pelaajien vammat ovat yleensä säären ja nilkan murtumia ja vääntymiä.
Aikuisilla rajummat otteet
Laineen mukaan isojen päävammojen riski jalkapallossa on suurempi aikuisemmalla iällä, kun lähikontaktit ovat rajumpia. Kun polvella osuu päähän, sillä voi olla vakavatkin seuraukset. Yleensä selvitään aivotärähdyksellä.
– Kun televisiosta katsoo pitkän kaaripallon lentävän ja pelaajan ottavan sen päällään vastaan, niin kieltämättä mieleen tulee nyrkkeilyyn yhdistettävä aivojen kontuusio (kuorikerroksen ruhje), naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinäkin toiminut Laine puntaroi.
Aikuisten aivovammoja koskevassa Käypä hoito -suosituksessa jalkapallo luetaan aivovammalle altistavaksi vaaratekijäksi.
Jaana Ahlblad
kuva: Pixmac