Hallitus antoi esityksensä valinnanvapaudesta
Valinnanvapaus lisääntyy, palveluntarjoajan saamissa korvauksissa otetaan huomioon ikä ja sairastavuus.
Hallitus esittää eduskunnalle, että jatkossa julkisesti rahoitettuja terveyspalveluja tarjoaisivat julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt.
Hallitus antoi esityksensä valinnanvapauden lainsäädännöstä eduskunnalle tänään tiistaina.
Kansalainen saa listautua valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi. Lisäksi hän saa valita haluamansa hammashoitolan. Asiakas saa valita myös maakunnan liikelaitoksen toimipisteen.
Asiakasmaksut olisivat samat kaikilla palveluntuottajilla.
Maakunnat maksaisivat palvelun tuottajille korvausta niiden hoitamista asiakkaista. Rahoituksensa ne saisivat valtiolta.
Esityksen mukaan maakunta maksaisi palveluntuottajille suuremman korvauksen vanhemmista ja sairaammista asiakkaista. Korvauksissa otettaisiin huomioon palvelutarpeeseen vaikuttavat tekijät, kuten ikä ja sairastavuus.
Maakunnan liikelaitos tarjoaisi ne palvelut, joita ei sote-keskuksesta saa. Näitä ovat päivystys ja suurin osa erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista.
Sote-keskus, hammashoitola tai maakunnan liikelaitos voisi myöntää myös asiakassetelin, jonka asiakas voi käyttää yksityisen palvelun hankkimiseen toiselta palveluntuottajalta.
Valinnanvapauslain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa. Joissakin maakunnissa valinnanvapausmallia kokeillaan pilottihankkeilla jo tänä vuonna.
Sote- ja maakuntauudistuksessa vastuu sosiaali- ja palvelujen järjestämisestä siirtyy uudelle maakunnalle vuoden 2019 alusta. Maakunnat vastaavat siitä, että niiden asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut ja että eri tuottajien palvelut ovat sujuvasti yhteen toimiva kokonaisuus.
Täysimääräisesti valinnanvapauden on tarkoitus olla käytössä kaikissa maakunnissa viimeistään vuoden 2023 alusta.
Lue myös
Valinnanvapauden aikataulussa maakunnille eri vaihtoehtoja
Joutsenlaulu lääkärin vapaudelle?
Kuva: Sami Perttilä