Eikö palkkalupaus aina pidäkään?
Työnantajat yrittävät houkutella etenkin päivystäviä lääkäreitä erilaisilla palkkaeduilla, mutta toisinaan on jälkikäteen paljastunut, että edut eivät olekaan niin hyvät kuin kuvailtiin. Alla oleva Jouni Julinin tapaus on yksi esimerkki.
Millaisia tapauksia teille on tullut vastaan, Suomen Lääkäriliiton lakimies Heli Hartman-Mattila?
– Tyypillisin tilanne on se, että virkalääkäriksi siirtyvälle on luvattu palkanlisiä, jotka on peruttu. Joskus jo maksettuja lisiä tai muutoin Lääkärisopimukseen ja/tai paikalliseen sopimukseen nähden virheellistä palkkaa on ryhdytty karhuamaan takaisin.
Eikö palkkalupaus olekaan sitova?
– Virkalääkäri ei allekirjoita työsopimusta, vaan hänelle annetaan virkamääräys. Koska kuntien virat ovat poliittisessa valvonnassa, ylemmässä portaassa saatetaan todeta, ettei tuollaista palkkaa voida maksaa.
Onko mitään tehtävissä?
– Kannattaa olla yhteydessä Lääkäriliiton luottamusmieheen ja neuvotella asiasta työnantajan kanssa. Sähköpostitse sopiminen saattaa ehkäistä sitä, että lisiä ryhdytään karhuamaan jälkikäteen takaisin.
– Lähtökohtana on myös molemminpuolinen luottamuksensuoja. Viranhaltijan tulee voida luottaa esimieheltä saamiinsa tietoihin. Toisinaan palkkaongelmat ovat johtaneet siihen, että valittu henkilö ei aloitakaan virassa tai päättää sen nopeasti. Tämä ei toki ole työnantajienkaan tavoittelema tilanne. On kaikkien etu, että palkkaehdot on asianmukaisesti selvitetty.
Mitä kannattaa huomioida, kun ottaa virkaa vastaan?
– En usko, että kovin moni ryhtyy töitä hakiessaan kyselemään, että onko tämä nyt varmasti oikea palkka. Kannattaa kuitenkin virkaa vastaanottaessaan pitää mielessä, että näinkin on joissain tapauksissa käynyt ja selvittää asia huolellisesti.
Verottaja yllätti
Lastenkirurgi Jouni Julin kävi vuodesta 2012 lähtien Varsinais-Suomesta päivystyskeikoilla KYS:ssä. Hänelle luvattiin kirjallisessa sopimuksessa korotettu palkkio, matkakorvaukset sekä työskentelyn ajaksi päivystyskämppä – hotellihuone, sillä muuta ei ollut.
Kaikki meni hyvin, kunnes viime talvena KYS:n henkilöstötoimisto oli ottanut yhteyttä verottajaan. Julin ei tiedä, mitä tietoja hänestä oli annettu, mutta sen jälkeen verottaja oli tulkinnut KYS:n hänen toiseksi varsinaiseksi työpaikakseen. Matkakorvaukset sekä päivystyskämppä katsottiin verotettaviksi eduiksi.
– Tämä oli tietenkin harmittavaa, koska kyse oli yksittäisistä keikoista, ei mistään pysyvästä työstä.
Julin oli käynyt KYS:ssä kahdeksan kertaa vuodessa. Koska palkkatoimisto alkoi pidättää matkakuluista ja hotelliöistä jälkikäteisveroja, viimeiseltä päivystysviikonlopulta Julinille ei tullut rahaa, vaan lasku.
Julin lopetti käynnit, mutta jatkoi niitä jälleen viime keväänä.
– KYS on ollut työpaikkana niin kiva ja työkaverit valtavan mukavia.
Julinin mukaan lähiesimiehenä toiminut ylilääkäri, paikallinen luottamusmies ja Lääkäriliitto ovat auttaneet parhaansa mukaan tilanteen selvittämisessä. Verottajan kanssa asia ratkennee loppusyksystä.